Akşam Gazetesi
Türkiye'nin en büyük altın madeni olan Çöpler'de faaliyet gösteren Anagold Madencilik, Şubat ayında meydana gelen toprak kayması nedeniyle 9 işçinin hayatını kaybettiği Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden sahasında rehabilitasyon çalışmalarının sonuna geldi. Madende iş ve çevre güvenliği için mevcut tüm önlemler güçlendirilerek, yeni teknolojik yatırımlar gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalarının basın mensuplarına yerinde gösterildiği Çöpler Madeni'nde, üretim metodunda da farklılığa gidileceği açıklandı. SSR Mining Kıdemli Başkan Yardımcısı Cengiz Demirci şunları kaydetti: "Eskiden sülfit tesisi ve yığın liçi metodu olmak üzere iki üretim yöntemi kullanıyorduk. Artık yığın liçi yapılmayacak. Cevherleşme şeklinden ve cevher içindeki tenörden dolayı, yüksek teknolojili ve kapalı bir sistem olan sülfit tesisi ile devam edilecek."
SAHA 7/24 İZLENİYOR
Operasyonların güvenliğini sağlamak için sahayı dört jeoradarla 7/24 izlediklerini bildiren Demirci, "Radarlarımızı acil anons sistemiyle destekledik" dedi.
KAYMANIN SEBEBİ TASARIM
Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından yaşanan olaya ilişkin yapılan incelemede kazanın operasyonel bir hata değil, tasarımdan kaynaklanan bir sorun olduğu ortaya çıktı.
5 YILDA 1.5 MİLYAR DOLAR YATIRIM
Maden faaliyetteyken doğrudan 3 bin civarında çalışan istihdam ediliyor. Dolaylı olarak ise bölgedeki 50 bin kişiye önemli bir ekonomik kaynak oluşturuyor. Anagold'un büyük ortağı SSR Mining, Erzincan'da önümüzdeki 5 yıllık dönemde 5 projeye toplamda 1,5 milyar dolar yatırım gerçekleştirmeyi planlıyor. Orta vadede Türkiye genelinde 7 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor. Madenin kapalı kalmasının hem İliç hem de ülke ekonomisi için büyük bir kayıp olduğunu vurgulayan Demirci, "Anagold Madencilik olarak Türkiye'deki yatırımlarımızı sürdürmeyi ve İliç'teki faaliyetlerine devam etmeyi hedefliyor" diye konuştu.