Çok zor bir dönemde ihracatta tarihi rekor

Ticaret Bakanı Pekcan, ''2018 yılı fiili ihracatımız % 7.1 artışla 168.1 milyar dolar oldu. Bu, Cumhuriyet tarihinin rekoru. Üstelik bu başarıyı çok zor bir dönemde sağladık'' dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, küresel anlamdaki olumsuz gelişmelere rağmen 2018'de ihracatın yüzde 7.1 artışla 168.1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, "Bizler için asıl önemli olan yakaladığımız bu fiili yıllık ihracat rakamının aynı zamanda Cumhuriyet tarihinin ihracat rekoru olmasıdır" dedi. Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ve Türkiye'nin önde gelen ihracatçılarının katıldığı '2018 Yılı İhracat Değerlendirme Toplantısı' gerçekleştirildi. Pekcan,  "İhracat ailemizi tebrik ediyorum. Ülke olarak, bu seviyeye kolay yükselmedik. Üstelik bu başarıyı çok zor bir dönemde sağladık" ifadelerini kullandı.

DESTEKLERİMİZ SÜRECEK

İhracattaki artışta, Avrupa'da nispeten canlanan talep artışlarının etkili olduğunu belirten Pekcan, "Aralık ayına kadar gerçekleşen euro/dolar paritesindeki olumlu gelişmelerin de etkisini gördük. İthalatta ve ihracatta ekonomideki dengelenme sürecinin olumlu etkisi oldu. Bu etkilerin 2019'da da devam etmesini öngörüyoruz" dedi. Pekcan, dış ticaretteki olumlu gelişmelere, ihracatçılara sağladıkları desteklerin artarak sürmesinin, uyguladıkları ticaret politikası savunma araçlarının ve yeni hükümet sistemiyle kamu politikalarındaki hız ve etkinlik artışının da önemli katkısı olduğunu aktardı.

İTHALAT YÜZDE 4.6 GERİLEDİ

Pekcan, ithalata ilişkin de, "2018'de ithalat yüzde 4.6 düşüşle 223.1 milyar dolar oldu. Böylece ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı 8.2 puan artışla yüzde 75.3 olarak gerçekleşti. 2019'da bu yükselme devam edecek" diye konuştu.

Dış ticaret ailesine teşekkür 

'2018 Yılı İhracat Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Bakan Pekcan,  "İhracat ailemizi tebrik ediyorum. Bu seviyeye kolay yükselmedik" dedi.

Teknoloji daha da ön plana çıkacak

Bakan Pekcan, ithalatta ve ihracatta ekonomideki dengelenme sürecinin olumlu etkisi olduğunu belirterek, "Bu etkilerin 2019'da da devam etmesini öngörüyoruz" dedi. Geçen yıl ihracatı uzun vadede artıracak önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerine değinen Pekcan, tüm faaliyetleri iş dünyasının temsilcileriyle fikir ve güç birliği içinde yaptıklarını anlattı. Ticaret Bakanı Pekcan, doğru politikalarla teknolojiyi ön plana çıkaracak çalışmalara 2019 yılında da ağırlık vereceklerini ifade etti.

İlk üçlü Almanya İngiltere ve İtalya

Pekcan, 2018'de en fazla ihracat yapılan ilk üç ülkenin sırasıyla Almanya, İngiltere ve İtalya olduğunu belirtti. Sektör bazında bakıldığında otomotiv, 2018 yılında 31 milyar 568 milyon 469 bin dolarlık ihracata imza atarak, en fazla ihracat gerçekleştirilen sektör oldu. Otomotivi 17 milyar 642 milyon 157 bin dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 15 milyar 554 milyon 861 bin dolarla da çelik takip etti. Geçen yıl en fazla ihracat artışını yakalayan sektör de yüzde 36.1'le çelik oldu.

2019 ciddi bir icraat yılı olacak

Pekcan, şöyle devam etti: "Türkiye'nin sanayi ihracatındaki yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 3-4 bandından yukarıya çıkarmaya kararlıyız ve hazırız. İhracatın tabana yayılması için yoğun projelerimiz olacak. e-ticarette ve e-ihracatta ülkemizin payını artırmaya yönelik projeler geliştireceğiz. 10 yılda temel hedef yüksek gelir ligine yükselmektir. 2019 yılı bu anlamda ciddi bir icraat yılı olacaktır."