Çocukları ‘siber zorbalardan’ koruma kIlavuzu    

Dünyada her 2 çocuktan biri, Türkiye’de her 10 çocuktan 4’ü siber zorbalığa maruz kalıyor. Turkcell ve MEB dijital alemde çocukları korumak için el ele verdi.   

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Dünya genelinde 8-12 yaş arası çocukların yüzde 56’sı siber risk altında. Aynı yaş grubunda siber zorbalığa maruz kalan çocukların oranı ise yüzde 47. Yani; internete giren her 2 çocuktan biri ‘zorbalık’ görüyor. Dijital dünya tamamen filtresiz ve sansürsüz bir platform. Şiddet içerikleri, radikalleşme, nefret söylemleri, kontrolsüz bir şekilde bu dünyada dolaşıyor. Ve çocukların bu risklerden bir şekilde korunması gerekiyor. DQ Enstitüsü bu doğrultuda kurulmuş bir platform. Dünya Ekonomik Forum’unda DQ Enstitü ile tanışan Turkcell, Milli Eğitim Bakanlığı’yla birlikte  çocuklar için harekete geçti.

IQ YA DA EQ DEĞİL, ‘DQ’ 

DQ, IQ (kişisel zeka) ve EQ’dan (duygusal zeka) internetin hayatımıza girmesiyle yükselen bir kavram. Açılımı ‘Digital Intelligence Quotient’ yani dijital zeka. DQ Enstitüsü kurucusu ve CEO’su olan Dr. Yuhyun Park tarafından geliştirilen kavramı, 8-12 yaş aralığındaki çocukların dijital dünyanın riskleriyle baş edebilmeleri ve gereklerine uyum sağlamalarını olanaklı kılan teknik, zihinsel ve sosyal yetkinlikler bütünü olarak açıklanıyor. DQ eğitimi alan çocukların dijital zekalarının yüzde 10 arttığı ve siber riske maruz kalma oranının ise yüzde 15 azaldığı belirtiliyor. Bu yeni eğitim içeriği ücretsiz olarak Turkcell tarafından Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde 2018 – 2019 yeni öğretim yılında 8-12 yaş çocuklarla buluşacak. 

Terzioğlu, Park ve Çolakoğu siber zorbalığa karşı mücadele mesajı verdi.

2020’YE KADAR 390 MİLYONA ÇIKACAK

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “2020’ye kadar 390 milyon 8-12 yaş arasındaki çocuk siber risk altında olacak” dedi. DQ Enstitüsü Kurucusu Dr. Yuhyun Park ise DQ Enstitü’nin çocukları bu risklerden korumayı hedeflediğini belirtti. 

Nette tanışıp buluşma oranı %19 

- 8 – 12 yaş arası çocukların dünya genelinde yüzde 56’sı siber risklere maruz kalıyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 47

- Dünyada 8 – 12 yaş arasındaki çocukların yüzde 47’si siber zorbalığa maruz kalırken bu oran Türkiye’de yüzde 38        
- Çevrimiçi cinsel davranışların dünyada oranı yüzde 19 iken, Türkiye’de yüzde 12
- İnternetten tanıştığı biriyle buluşma oranı dünyada yüzde 10 civarındayken Türkiye’de yüzde 19.
- Oyun bağımlılığının dünyada oranı yüzde 11’ken, Türkiye’de yüzde 9.

Riski sıfıra indirmek istiyoruz

Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve Stratejiden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu ise “17 milyon öğrencimizin ve 1 milyon öğretmenimizin bu konuda bilinçlenmesi noktasında sorumluluk hissediyoruz. Türkiye’de çocukların siber risklere maruz kalma oranı dünya ortalamasının altında ancak bu değerler 0 derecesinde olmalı. 2 yıl bu konu için çalışacağız” dedi.