Çocuklar tatilde Ali’yle ‘enerji dedektifi’ olacak 

Enerji Bakanlığı’nın Ali’nin Enerji Serüveni Dergisi’nin ikinci sayısı hazır. Cuma günü karne alacak 4. sınıf öğrencilerine dağıtılacak olan dergi, çocukları birer ‘enerji dedektifi’ haline getirecek. 

Miray ÇİMEN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji tasarrufu bilincinin küçük yaştan itibaren geliştirilmesi için başlattığı çalışmaları sürdürüyor. Bu kapsamda ilk sayısı 2017’de çıkan Ali’nin Enerji Serüveni adlı çocuk dergisinin ikinci sayısı hazırlandı. Ali adlı çizgi kahramanın ve ailesinin enerji kullanımına ilişkin maceralarını konu olan ve 1 milyon adet basılan derginin ikinci sayısı, önümüzdeki hafta cuma günü karne alacak olan ilköğretim 4. sınıf öğrencilerine dağıtılacak. 

PEDAGOG ONAYLI

Bakanlık ekibi, aynı zamanda çocukların kendilerini özdeşleştirecekleri bir karakterle araştırmaya, bilime ilgi duymaya teşvik etmeyi de amaçladı. Pedagoglardan da tam not alan dergi, bilime ve araştırmaya meraklı Ali’ye enerjiyi verimli kullanmayı anlatan ablası Mine’yle başlıyor. Dergiyle çocuklara çevre konusunda da hassasiyet kazandırılması amaçlanıyor. 

OYUNLARLA ÖĞRETİYOR

Dergide başta enerji verimliliği, ülkedeki enerji tüketimi, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği gibi konular işleniyor. Ayrıca elektrikli ev aletlerini verimli kullanmak, ulaşımda, tarımda ve sanayide enerjinin tüketimi gibi konular da anlatılıyor. Dergideki içerikler bulmaca ve mini oyunlarla desteklenerek çocuklara verimlilik eğlenceli bir şekilde öğretiliyor.

DÜNYAYA ÖRNEK BİR KUŞAK

Derginin çocuklarda farkındalık oluşturacağını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Dergi, çocuklarımızı birer ‘enerji dedektifi’ haline getirecek” dedi. Dönmez, şunları söyledi: “Çocuklarımız, enerji verimliliğinde dünyaya örnek bir kuşak olarak büyüyecek. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde büyüyen Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine çocuklarımızla ulaşacağız. Çocuklarımızın enerji bilinci büyüdükçe, ülkemiz daha da ileri gidecek.” 

Türkiye altın rezervinde 22. sırada

Öte yandan Enerji Bakanı Dönmez, bir soru önergesine verdiği cevapta, dünya altın rezervi sıralamasında Türkiye’nin 22’nci sırada yer aldığını açıkladı. Dönmez, işlenebilir altın rezervi miktarının, metal bazında 840 ton olduğunu belirtirken, altın arama ruhsatı bulunan aktif şirket sayısının ise 33 olduğunu ifade etti.