MİRAY ÇİMEN
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolasıyla çocuk işçiliği hakkında yaptıkları çalışmaları anlattı. Bakanlık olarak 1990’lı yılların başından itibaren bu konuda yoğun faaliyetler yürütüldüğünü kaydeden Sarıeroğlu, “Bakanlığımız, çocuk işçiliğine karşı aktif mücadele veriyor. Çocuk işçiliği konusunda çalışma yapan kamu kurum ve kuruluşları, işçi-işveren kuruluşları ve sivil toplum örgütleri arasında koordinasyon, işbirliği sağlarken, konuya ilişkin politikalar oluşturarak uygulanmasını izliyor” dedi.
TARIMDA ORTADAN KALKACAK
2014-2023 dönemini kapsayan Ulusal İstihdam Stratejisi hazırlandığını anımsatan Sarıeroğlu, “Strateji içerisinde çocuk işçiliği ile mücadeleye ilişkin olarak 2023 yılında özellikle sanayide, ağır ve tehlikeli işlerde, sokakta ve mevsimlik gezici geçici tarımda gerçekleşen çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılarak, diğer alanlarda çocuk işçiliğinin yüzde 2’nin altına düşürülmesi hedefleniyor” diye konuştu.
EĞİTİME YÖNLENDİRİLİYORLAR
İş teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan teftişlerde çocuk işçi çalıştırdığı tespit edilmesi halinde çocuk işçi çalıştıran işverenlere idari yaptırımlar uygulandığını kaydeden Sarıeroğlu, “Çocuklar çalışmaktan men edilerek eğitime yönlendirilmeleri sağlanıyor. Ayrıca programlı teftişlerde çocuk ve genç işçiler öncelikli risk grubu olarak belirlenmekte” dedi.
KOORDİNASYON SAĞLANACAK
Çalışmada çocuk işçiliğinin azaltılması ve çalışan çocukların ve ailelerinin desteklenmesi için yapılacaklara da yer verildiğini ifade eden Sarıeroğlu, şunları söyledi: “ Çocuk işçiliği alanında yer alan sosyal tarafların koordinasyon ve işbirlikleri artırılacak. Konuya ilişkin işveren bilgi ve duyarlılığının arttırılacak. Bu yolla, en kötü biçimde çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik tedbirlerin yaygınlaştırılacak. İyi işveren uygulamaları yoluyla en kötü biçimde çocuk işçiliğinin önlenmesinde ve çalışan çocukların çalışma koşullarının iyileştirilmesinde özel sektörün rolünün artırılması amaçlanıyor” diye konuştu.
RİSK ODAKLI DENETİMLER
İş teftiş Kurulu Başkanlığı’nın 2018’de sosyal taraflarla işbirliği ile farkındalık ve bilinç artırma faaliyetlerine ağırlık vereceğini kaydeden Sarıeroğlu, “Çocuk işçiliğiyle mücadelenin etkinliğini artırmak için çocukların çalışma hayatından alınıp eğitime yönlendirilmesi, çocuk işçiliğinin yoğun olduğu sektörlerde risk odaklı denetimlerin yaygınlaştırılması stratejileri belirlendi” diye konuştu.