Çocuğun yeri tarla ya da fabrika değil, okuldur! 

‘Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Deklarasyonu’ töreninde konuşan Emine Erdoğan, “Çocuğun yeri ne sokak, ne tarla, ne fabrikadır. Çocuğun yeri, okuldur. Çocuğun eline ne boya sandığı, ne de kağıt mendil yakışır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanlığı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) işbirliğiyle ‘Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Deklarasyonu’ imza töreni gerçekleştirildi. Emine Erdoğan, törende yaptığı konuşmaya, “Allah’ın bize emanet olarak verdiği çocuklar, bir işgücü değildir” diyerek başladı.

HEDEF YÜZDE 2'NİN ALTI

“Çocuk, işlenmeyi bekleyen bir cevherdir. Tertemiz, bembeyaz bir sayfadır” diyen Erdoğan, “Çocuğun yeri ne sokak, ne tarla, ne fabrikadır. Çocuğun yeri, okuldur. Çocuğun eline ne boya sandığı, ne kağıt mendil, ne tartı yakışır. Çocuğun eline, en çok kalem, defter, kitap yakışır!” dedi. Çocuk işçiliği gibi konularda sivri sinekleri öldürmek yerine bataklığı kurutmanın önemine vurgu yapan Emine Erdoğan, sorunun sebeplerini doğru teşhis etmenin gerekliliğinin altını çizdi. Erdoğan, 2018 yılının çocuk işçiliğiyle mücadele yılı ilan edilmesi konusunda gösterdikleri çaba nedeniyle ilgili bakanlıklara başarılar dilerken,  “Tekraren söylüyorum, önce bataklığı kurutmalı, eğitim imkanları ve kalitesini artırmalıyız. Tarım işlerinde çocukların çalışmasının çözümü, aileleri bilinçlendirmek ve eğitime ulaşım imkanını artırmaktır. İnşallah bakanlıklarımızın bu ortak işbirliği, ülkemizdeki çocuk işçilik oranını yüzde 2’nin altına düşürmek amaçlıdır” diye konuştu. 

ÜLKE İÇİN UMUT  VERİCİ 

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da, 11. Kalkınma Planı çalışmaları kapsamında ‘Çocuk ve Gençlik Özel İhtisas Komisyonunu’ oluşturduklarını belirtti. Elvan, Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Ulusal Programı’nın güncellenmesinin umut verici olduğuna dikkati çekerek, “Bakanlığımız çocuk istismarının her türünü sonlandırmaya yönelik çalışmalara destek sağlamaya devam edecek” dedi.

İSTİSMAR TOPLUMLARIN EN BÜYÜK AYIBI

Küçücük yaşta tarlada, sokakta çalışmak zorunda kalan çocukların tüm toplumu ilgilendiren bir ayıp olduğunu söyleyen Emine Erdoğan, son günlerde önemli bir gündem olan çocuk istismarı konusuna da değindi. Erdoğan şöyle devam etti: “Çocuk istismarı, toplumların en büyük ayıbı, dehşetli felaketlerin davetçisi bir konudur. Çocuk tacizine tevessül eden her mahluk, en lanetli kelimelerle lanetlenmeli, en ağır hukuki cezaları almalıdır. Böylesine aşağılık bir mevzuyu konuşmak, ülkemiz, dünyamız adına utancın en büyüğüdür. Çocuklarını koruyamayan toplumlar, insanlığı yaşatacak damarları tıkar, kurutur."

 Emine Erdoğan, "Çocuk, işlenmeyi bekleyen bir cevherdir" ifadesini kullandı. 

2018 MÜCADELE YILI İLAN EDİLDİ

Emine Erdoğan’ın himayesinde Çalışma Bakanlığı ve ILO işbirliğiyle ‘Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Deklarasyonu’ imza töreni gerçekleştirildi. 2018 çocuk işçiliğiyle mücadele yılı ilan edildi.