2 önemli düzenleme yürürlükte! 18 yaş altına BES, esnafa hibe desteği

Çocuğa BES zamanı. Esnafa hibe için başvuru 25 Mayıs'ta. Hayvancılık yatırımına yüzde 50 hibe verilecek. Bireysel Emeklilik Sistemi 18 yaş altına da açıldı. Artık ebeveynler, 18 yaşından küçük çocukları adına birikim yapabilecek. Başkan Erdoğan'ın açıkladığı, esnafa iki farklı kategoride 5 bin ve 3 bin TL hibe ödenmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

YELDA GÖKDAĞ

Aileler çocukları adına sistemde birikim yapabilecek. Dernek, vakıf ve sandıklardaki emeklilik birikimleri 2023 yılı sonuna kadar Bireysel Emeklilik Sistemi'ne aktarılabilecek. Şirketler, aktarılan tutarlar üzerinden kesinti yapmayacak, giriş aidatı almayacak. Meclis'teki görüşmelerde teklife yeni maddeler de eklendi. Hazine arazisi üzerine kurulu turistik tesislerin ecrimisil ödemeleri 30 Kasım 2022'ye ertelendi. Motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki sigortalılık tazminatı maddeleri kanun teklifinden çıkarıldı.

ÇEKTE İBRAZ DURDU

İbraz süresinin son günü 30 Nisan 2021 ila 31 Mayıs 2021 tarihleri arasına isabet eden veya ibraz süresi bu tarihler arasında başlayan çeklerin ibraz süresi, 31 Mayıs 2021'e kadar durduruldu. Yasayla Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi'nin adı 'Finansal İstikrar Komitesi' olarak değiştirilerek, yeniden yapılandırılıyor.

Finansal İstikrar Komitesi, finansal sistemin sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlıklı bir şekilde desteklemesi ve piyasalarda güvenin korunması için kırılganlıkların belirlenmesi ve sistemik risklerin yönetilmesinde ilgili kurumlar arasında işbirliği ve eşgüdümün sağlanması amacıyla kuruluyor.

EK İSTİHDAMA KREDİ DESTEĞİ

Yasayla ek istihdam sağlayan işletmelere finansman desteği de geldi. Mikro ve küçük ölçekli işletmeler, likidite sıkıntısını karşılamak ve istihdamı desteklemek için ilave olarak istihdam ettikleri sigortalılar için ödemeleri gereken sigorta primlerini, 30 Haziran 2022'ye kadar kullandıkları kredi faiz veya kâr payı bakiyesinden düşürebilecek.

ESNAFA HİBE İÇİN BAŞVURU 25 MAYIS'TA

Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan esnafa hibe desteği ödenmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararın yayınlanmasının ardından bir açıklama yapan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, başvuruların 25 Mayıs'tan itibaren 1 ay içinde e-Devlet üzerinden yapılabileceğini duyurdu. Muş, tek seferde, iki ayrı grup halinde verecekleri 5 bin lira ve 3 bin lira hibe desteğinden 17 Mayıs'tan önce vergi mükellefiyetini tesis ettirmiş esnafın faydalanacağını vurguladı.

HAYVANCILIK YATIRIMINA YÜZDE 50 HİBE VERİLECEK

Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığa yönelik yatırımlara yüzde 50 hibe desteği verilecek. Karar Resmi Gazete'de yayınlandı. Destekler, işletmesi en az bir yıldır aktif olanlara uygulanacak. Bu arada Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, çiftçilere yaklaşık 427.5 milyon TL'lik destek ödemelerinin hesaplarına yatırıldığını söyledi.