Çinliler, İstanbul'dan 500 milyon liralık gayrimenkul alacak 

Yabancılara gayrimenkul satan Nevita, Çinli bir vatandaşlık firmasına 95 milyon TL’lik satış yaptı. Faruk Akbal, “2020 yılı sonuna kadar 500 milyon liralık alım hedefliyorlar” dedi.

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Araplardan sonra şimdi de Çinliler Türkiye’de gayrimenkul alma peşinde... Çinli bir vatandaşlık şirketi, 500 milyon TL’lik yatırım için Türkiye’ye geldi. İlk alımını ise geçtiğimiz günlerde yabancılara gayrimenkul satan Nevita International üzerinden yaptı. Nevita Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, Çinli firmaya 95 milyon TL’ye Başakşehir civarında blok satış yaptıklarını, firmanın 2020 sonuna kadar İstanbul’da 500 milyon TL’lik gayrimenkul alımı planladığını ifade etti. Akbal’a göre, Çinlilerin artan ilgisinin önemli sebeplerinden biri Türkiye’nin 250 bin dolara vatandaşlık imkanı sunması.

ROTA TÜRKİYE’YE DÖNDÜ

Çinlerinin Portekiz ve Yunanistan’dan sonra rotayı Türkiye’ye çevirdiklerini belirten Akbal, Türkiye’nin Çinlilere yaptığı bugüne kadarki en büyük satışın bu olduğunu ifade etti. Akbal, “Kendi vatandaşları adına toplu alımlar gerçekleştiren Çinli vatandaşlık şirketi 500 milyon liralık alım hedefliyor. Çinlilerin Portekiz, Yunanistan ve Avrupa’ya ilgisi yoğundu ama artık Rotayı Türkiye’ye çevirdiler” dedi.

250 BİN DOLARA VATANDAŞLIK  

Akbal, Çinlilerin Türk vatandaşı olmasının Avrupa ve Amerika vizesi almalarını da kolaylaştırdığını belirtti. Akbal, “Çinlilere 2015’te 271, 2016’da 281 adet konut satmıştık ve Çin yabancıya satış listesinde ilk 20’ye girmişti. Son iki yıldır ise ilk 20’de yok. Yakında Çinlilerin artan ilgisini hep beraber göreceğiz, görüştüğümüz başka şirketler de var” diye konuştu.

PORTFÖYÜNÜN DEĞERİ 5.5 MİLYAR TL

Yabancıya satışta yüksek potansiyeli öngördükleri için mütekabiliyet yasası çıktıktan hemen sonra 2014’te Nevita International’ı kurduklarını hatırlatan Akbal, “O dönem sadece Fuzul Grup’un projelerini pazarlamaya başlamıştık. Portföyümüzde 5.700 adet konut ve ticari mülk var. Bunların hasılat değeri de 5.5 milyar lira seviyesinde” dedi.

PAKİSTAN VE HİNDİSTAN’DAN GELEN TALEPTE DE ARTIŞ VAR 

Çin'le birlikte Pakistan ve Hindistan’ın da ilgisinin arttığına dikkat çeken Akbal, şöyle konuştu: “Biz 12 ülkeden vatandaş istihdam ediyoruz. Şimdi Çin’le birlikte Pakistan ve Hindistan’a da uzman atamaya karar verdik” dedi. Akbal, Türkiye’nin yabancıya konut satışından yıllık 5-6 milyar dolar gelir sağladığını hatırlatarak, “Pazarı çeşitlendirip Türkiye’nin yabancıya satışta üst lige sıçraması gerekiyor. Geçen yıl ilk 7 ayda 14 bin 600 konut yabancıya satılırken, bu sene aynı dönemde 24 bin 100 konut yabancıya satıldı. Yıl sonunda 50 bine yakın konutun yabancıya satılacağı öngörülüyor. Bu rakamın 2023 ve sonrasında 75 binin üzerine tırmanması ve adetsel açıdan İspanya ve İngiltere’yi geçmesi öngörülüyor.”