Miray ÇİMEN
Dünya devi firmalar Türkiye’yi yatırım üssü olarak seçmeye devam ediyor. Bunun son örneği de Çinli teknoloji dev Huawei oldu. Huawei’nin Ar-Ge ekibini kurarak, Bilişim Vadisi’yle ortak çözüm geliştireceğini ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Kuracağı merkezde yapay zeka, büyük veri, nesnelerin interneti, blokzincir, akıllı mobilite gibi teknolojilerin geliştirilmesine ev sahipliği yapacak” dedi.
BİLİŞİM VADİSİ’YLE ORTAK
Bilişim Vadisi ve Huawei arasında ‘Akıllı Şehirler Araştırma Laboratuvarı İşbirliği Protokolü’ dün düzenlenen törenle imzalandı. İmzalanan protokolün Türkiye’yi geleceğin teknoloji merkezlerinden biri yapmak adına önemli bir adım olduğunun altını çizen Varank, “Huawei ve Bilişim Vadisi, TÜBİTAK’ın öncül Ar-Ge laboratuvarı destek programı çerçevesinde birlikte çalışacak. Biz bu programla, dünyanın önde gelen fimalarının Ar-Ge faliyetlerini, ülkemizde yürütmelerini sağlıyoruz. Destekten faydalanan firmalar yenilikçi fikirlerini hayata geçirirken, teknik bilgi ve birikimlerini ülkemize taşıyorlar” ifadelerini kullandı.
ESENLER’E ‘AKILLI ŞEHİR’
Bakan Varank, imzalanan protokolünün ana temasının ‘Akıllı Şehirler’ olduğunu anımsattı. “Esenler’de örnek bir akıllı şehri hayata geçirerek, sıfırdan yeni bir yaşam alanı oluşturacağız” diyen Varank, “Esenler ayrıca ülkemizin ilk akıllı şehir ve mobilite uygulama merkezine de ev sahipliği yapacak. Elektrikli ve otonom araçların en son uygulamaları burada gerçek bir şehir ortamında denenebilecek. Oldukça iddialı ve heyecan verici bir proje” değerlendirmesinde bulundu.
PROTOKOL İMZALANDI
‘Akıllı Şehirler Araştırma Laboratuvarı İşbirliği Protokolü’ imza törenine, Bakan Varank, Huawei Türkiye Genel Müdürü Cem Zhao (solda) ve Bilişim Vadisi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan katıldı.
Harvard’dan, Cambridge’den 200 bilim insanı başvurdu
Aralık ayında ‘Lider Araştırmacılar Programı’nı duyurduklarını hatırlatan Bakan Varank, şu bilgileri paylaştı: “30’u aşkın ülkeden 200’ün üzerinde başvuru aldık. Harvard, MIT, Stanford, Cambridge, İmperial College, Yale’den araştırmacılarımız, profesörlerimiz var. 2007’de ekipçe Nobel Barış Ödülü’nü almış bir profesör de programımıza başvurdu. Araştırmacıların çalıştıkları yerler arasında Intel, Amazon, Siemens gibi teknoloji şirketleri, Cern gibi araştırma merkezleri var. Başvuru sayısında ABD birinci. Onu İngiltere ve Almanya takip ediyor. Bilimin öncüleri Türkiye’de bilim yapmaya ‘Evet’ dedi. Dünyanın en iyi araştırmacıları ülkemize taşınmaya karar verdi."
AYLIK 24 BİN TL BURS
Programla araştırmacılara şu teşvikler veriliyor:
- Genç araştırmacılar için 500 bin TL, deneyimli araştırmacılar için ise 1 milyon TL ödenek.
- Genç araştırmacılara 20 bin TL, deneyimli araştırmacılara 24 bin TL burs.