Çinli BYD resmen Manisalı oluyor

BYD'nin Manisa'da 1 milyar dolarlık yatırımla kuracağı üretim tesisi için imzalar atıldı. 2026'da üretime başlayacak yıllık 150 bin adetlik kapasiteli tesiste 5 bin kişi istihdam edilecek, modeller Avrupa'ya da ihraç edilecek.

DÜNYANIN en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD'nin Manisa'da 1 milyar dolarlık yatırımla inşa edeceği üretim tesisi için imzalar atıldı. Anlaşma için Türkiye'ye gelen BYD heyetini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe sarayında kabul etti. Kabulün ardından BYD firması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye'de yatırım yapmasına yönelik anlaşmayı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu imzaladı.

2026'DA BAŞLIYOR

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre yapılan anlaşma çerçevesinde, BYD'nin Türkiye'de yaklaşık 1 milyar dolar yatırımla, yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik Ar-Ge merkezi kurması öngörülüyor.2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması planlanıyor.

AVRUPA'YA İHRACAT

BYD tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye'nin gelişen teknoloji ekosistemi, güçlü tedarikçi tabanı, olağanüstü konumu ve nitelikli iş gücü gibi sahip olduğu eşsiz avantajlar sayesinde, BYD'nin bu yeni üretim tesisine yaptığı yatırım, markanın yerel üretim yeteneklerini daha da geliştirmekte ve lojistik verimliliği artıracaktır. Bölgede yeni enerji araçlarına yönelik artan talebi karşılayarak Avrupa'daki tüketicilere ulaşmayı hedefliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

SATIŞLARI KATLANIYOR

BYD'nin satışları bu yıl ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artışla rekor kırarak 982 bin adede ulaştı. Marka bu yılın ilk 5 ayında Avrupa pazarında 13 bin adet araç sattı. Yeni tesislerle birlikte bu sayının katlanarak artması planlanıyor. Devam eden Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Volkswagen'in yerini alarak ana sponsor da olan marka büyük ses getirmişti.

EK VERGİ ETKİLİ OLDU

Çin menşeli tüm otomobillere uygulanacak yüzde 40 oranındaki Gümrük Vergisi'nin yatırım anlaşması yapan markalar için geçerli olmayacağının açıklanması yatırım iştahını yükseltmişti. BYD'nin Avrupa'daki ilk üretim tesisi 2026 yılından önce Macaristan'da ardından da ülkemizde devreye girecek.