Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji ve madencilik alanında işbirliği olanaklarını ele almak üzere Çin'i ziyaret etti. Tiencin şehrinde düzenlenen Uluslararası Madencilik Konferansı'na katılan Bakan Bayraktar, konferansın marjında Çin Tabii Kaynaklar Bakanı Vang Guanghua ile bir araya geldi. İki bakanın görüşmesinde, Türkiye ile Çin arasında 'Doğal Kaynaklar ve Madencilik Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı' imzalandı. Mutabakat zaptı, iki ülke arasında madencilik ve doğal kaynaklar alanında işbirliğinin kolaylaştırılması, Türkiye, Çin ve üçüncü ülkelerde kritik mineraller alanında işbirliği fırsatlarının belirlenmesi ve madencilik teknolojileri ile dijitalleşme alanlarında işbirliğinin teşvik edilmesini öngörüyor.
BİRLİKTE ÇALIŞMA ÇAĞRISI
Dünyanın iklim değişikliği ile mücadelede başarılı olabilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi için enerji dönüşümünün elzem olduğunu, bunun da yolunun bu dönüşüme katkı sağlayacak kritik madenlerin katma değerli olarak ekonomiye kazandırılmasından geçtiğini vurgulayan Bayraktar, "Madenciliğin her alanında Çinli firmaları ülkemizde yatırım yapmaya, ülkemizdeki kaynakları birlikte aramaya, çıkarmaya ve ekonomiye kazandırmaya davet ediyoruz" dedi. Türkiye'nin yakın tarihte çok önemli bir nadir toprak elementi ve kritik maden rezervini keşfettiği hatırlatan Bayraktar, burada partner olarak birlikte çalışabilecek, bu teknolojiyi birlikte geliştirebilecek ülkeleri ve şirketleri aradıklarını ve bu konuda bir karar aşamasına gelmek üzere olduklarını kaydetti.
NÜKLEER DE GÜNDEMDE
Çinli Bakan Vang da madenciliğin Çin ile Türkiye arasında önemli işbirliği potansiyeli barındıran alanlardan biri olduğunu belirtti. Dün sosyal medya hesabından da bir açıklamada bulunan Bayraktar, Çin'in Devlet Elektrik Yatırım Firması (SPIC) yetkilileriyle Türkiye'nin nükleer ve yenilenebilir enerji planlarına ilişkin işbirliği imkanlarını görüştüklerini de bildirdi.
GÖRÜŞMELER TEMMUZDA BAŞLADI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temmuzda Kazakistan'da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşerek yüksek teknoloji uygulamasında kullanılan metallerin geliştirilmesi konusunda Çin ile işbirliğini ele almıştı. İki yıl önce Türkiye, Eskişehir yakınlarında dünyanın en büyük ikinci nadir toprak mineralleri rezervini keşfetmişti. Çinli Global Times gazetesi de bu bulgunun Çin ve Türkiye'nin işbirliği yapması için bir fırsat yarattığını yazmıştı.
UZAYDA ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ARAYIŞI
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bu yıl İtalya Milano'da düzenlenen Uluslararası Uzay Kongresi'ni ziyaret etti. Burada bir dizi görüşmeler gerçekleştiren Kacır, Birleşik Arap Emirlikleri Spor Bakanı ve Uzay Ajansı Başkanı Dr. Ahmad Belhoul Al Falasi ile görüştü. Görüşmede, her iki ülkenin uzay ve uydu teknolojilerindeki ortak projeleri ele alındı. Bakan Kacır'ın, Axiom Space, SpaceX ve Airbus şirketi yetkilileriyle bir araya geldiği görüşmelerde ise uydu ve uzay araçları, fırlatma sistemleri, uzay misyonları, ortak keşifler ve bilimsel araştırma projeleri konularında fikir alışverişinde bulunuldu. Kongrede Türkiye Uzay Ajansı da bir stant kurdu.