Çin-ABD kavgası Google ve Huawei'yi ayırdı

Google ‘ulusal güvenlik’ gerekçesiyle Çinli teknoloji devi Huawei’yle ortaklığını sona erdirdi. ABD’nin bu kararında Çinli telefon üreticilerinin Android pazarından %50'ye yakın pay almasının etkili olduğu belirtiliyor. 

1

Özgül ÖZTÜRK

ABD’yle Çin arasındaki ekonomik savaş, Çinli mobil teknoloji devi Huawei’yi etkiledi. Google, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen hafta kara listeye aldığı Çinli telekomünikasyon devi Huawei’yle ortaklığını sonlandırdı. Buna göre Huawei’nin bundan sonra çıkaracağı yeni telefon modellerinde kullanıcılar, Google ve Android uygulamalarına erişemeyecek. Ulusal güvenlik gerekçesiyle alınan bu kararda Çinli telefon üreticilerinin 2019’un ilk çeyreğinde dünya Android telefon satışlarından aldığı payın yüzde 50’ye yaklaşmasının payı olduğu dile getiriliyor.

APPLE'IN SATIŞI % 30 GERİLEDİ

Dünya genelindeki en büyük 10 akıllı telefon üreticisinden 7’si Çinli ve bunların hepsi de Android cihazlar üretiyor. Akıllı telefon satışları son bir yılda yüzde 6.6 oranında düştü. Cihaz üreticileri 2018 yılında toplam 1.4 milyar adet telefon sattı. Bunların 292 milyonu Samsung, 209 milyonu Apple, 206 milyonu ise Huawei markalı cihazlar oluşturdu. Huawei’nin son bir yılda toplam ürün satışı yüzde 50,3 arttı. Amerikan Apple cep telefonlarının satışı ise son bir yılda yüzde 30 civarında geriledi. 

KENDİ SİSTEMİNİ KURACAKLAR

2019’un ilk çeyreğinde Huawei’nin küresel pazardaki payı da yüzde19’a ulaştı. Xiaomi, Vivo ve Oppo gibi cihaz üreticileriyle birlikte ilk çeyrekte Çinli firmaların Android pazarındaki payı yüzde 47’yi aştı. Google'nin bu kararıyla Çinli markaların Android'e rakip olarak kendi işletim sistemi ve bu sistemi kullanan telefonlar üretmesi bekleniyor.

MEVCUT KULLANICILAR SORUN YAŞAMAYACAK

Huawei’’den yapılan açıklamada tüm dünyada bugüne kadar satılan ve halihazırda stokta bulunan tüm Huawei ve Honor akıllı telefon ve tabletlerde güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası hizmetlerin sunulmaya devam edeceği belirtildi. Alınan kararla önümüzdeki süreçte üretilecek Huawei telefonlarda Play Store bulunmayacak. Bu nedenle Huawei telefon satın alanlar YouTube, Gmail gibi Google’un servislerini telefonuna indiremeyecek. Ancak internete ‘www. youtube.com’ ve ya www. gmail.com’ yazarak bu uygulamaları kullanmak yine de mümkün olacak. 

Trump: Ben varken süper güç olamazlar

Trump "Ben görevde olduğum müddetçe Çin süper güç olamayacak" açıklaması yaparken Çin Komünist Partisi üzerinde 'Pazarlık: Tabbi ki, Savaş: İstediğin zaman, Zorbalık: Hayal' yazılı bir görsel paylaştı.