Çin swap anlaşması nedir? Türkiye Çin swap anlaşması ile ilgili bilgiler!

Merkez Bankası Çin'le swap anlaşması yapıldığını açıkladı. Türkiye Çin swap anlaşması ile ilgili bilgiler araştırılmaya başlandı. TCMB, Çin Merkez Bankası ile yenilenen swap anlaşması çerçevesinde Çin yuanı fonlamasının ilk kullandırımlarının 18 Haziran'da yapıldığını açıkladı. İşte merak edilen detaylar...

Merkez Bankası Çin'le swap anlaşması yapıldığını duyurdu. Bunun üzerine vatandaşlar, Çin swap anlaşması nedir sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. Haberi görenler Çin'le yapılan swap anlaşmasının detaylarını öğrenmek istiyor. Yapılan açıklamaya göre, Çin ile imzalanan swap anlaşması kapsamında ilk Çin Yuanı fonlaması 18 Haziran'da yapıldı...

ÇİN SWAP ANLAŞMASI NEDİR?

Merkez Bankasından yapılan açıklamada, TCMB ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında 2019 yılında yenilenen swap (para takası) anlaşması çerçevesinde Çin yuanı (CNY) fonlamasının ilk kullandırımlarının 18 Haziran 2020 tarihinde yapıldığı duyuruldu.

Bu sayede ilgili bankalar aracılığı ile çeşitli sektörlerdeki Türk şirketlerinin, Çin'den ithalatlarını CNY cinsinden ödeme yaparak gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada şu ifadeler de yer aldı:

"Swap anlaşması kaynaklarının kullanılmış olması, uluslararası ticaret ödemelerinde yerel para kullanımı ve Türk firmalarının uluslararası likiditeye erişimi açısından önem arz etmekte olup aynı zamanda her iki ülke arasındaki mali işbirliğini de güçlendirecek bir adım olarak değerlendirilmektedir. Öte yandan ticari bankalar da uluslararası faaliyetlere ilişkin ürün yelpazelerini, söz konusu swap anlaşmasını dayanak alan bir strateji ile genişletebileceklerdir. TCMB, uluslararası ticaret ödemelerinin yerel para birimleri ile yapılmasının yanı sıra swap anlaşmalarını ve bu kaynaklarının kullanımını desteklemeye devam edecektir."

SWAP NE DEMEK?

Finansta yapılan bir takas, finansal araçların veya nakit akışlarının veya ödemelerin belirli bir süre için değiş tokuş edilmesi için iki taraf arasında yapılan bir anlaşmadır. Enstrümanlar hemen hemen her şey olabilir, ancak çoğu takas, temel anapara miktarına dayalı nakit içerir.