Çin, iç tüketimi artırmak için haftalık izni 2.5 güne çıkardı

Eski hızlı büyüme rakamlarını yakalamak isteyen Çin, iç tüketimi artırmak ve trafiği rahatlatmak için vatandaşlarına 'daha fazla izin' müjdesine hazırlanıyor.

Çin Turizm İdaresi, ülke genelinde bu yaz yürürlüğe girmesi planlanan düzenlemeyle hafta sonu tatili yarım gün uzatılacağını açıkladı. Açıklamada bu uygulamayla çalışanların aileleri ile daha çok vakit geçirmesi ve birlikte seyahat edebilme imkanı bulması hedeflendiği belirtildi. Ülkenin kuzeyindeki Hıbey, güneydeki Ciangşi eyaletleri ile orta kesimdeki Çongçing kentlerinde pilot 2.5 günlük uygulaması başladı bile. 

HARCAMAYA GİDİN MESAJI

Resmi açıklamada çalışanların aileleriyle vakit geçirmesinden bahsedilse de ekonomik büyüme endişelerinin bu kararın ana nedeni olduğu düşünülüyor. Ülkede hane halkı harcamalarının toplam ekonomiye oranı yüzde 36 seviyesinde. İşte 2.5 günlük haftasonu burada devreye giriyor. Çin, parası olana harcatmanın en kolay yolunu daha fazla boş zaman vermekte bulmuşa benziyor. 

Trafiğe de yardımcı olacak

Çin’de sanayinin hızlı gelişimi beraberinde hızlı şehirleşmeyi de getirdi. Yoğun sanayi, ticaret ve finans aktivitelerinin merkezi haline gelen bu şehirlerde kimi zaman 48 saat süren trafik yoğunlukları yaşanıyor. Cuma akşamları iş çıkış saatinde eğlence ve etkinlik saatinin de başlaması trafiği iyice çekilmez hale getiriyor. Bu yüzden bazı Çinli bloggerlar 2.5 günlük hafta sonunun  trafik sorununa da kısmen çare olacağını belirtiyor.