Çin Dışişleri Bakanı Yi: Her türlü 'gizli anlaşma'dan uzak durulacak

Çin'in devasa 'Bir Kuşak, Bir Yol' projesi kapsamında inşa etmeyi planladığı yeni İpek Yolu ile ilgili açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanı Yi, bu kapsamda küresel kurallara saygı gösterileceği ve her türlü 'gizli anlaşma'dan uzak durulacağı açıklamasında bulundu.

1

2013 yılında üzerindeki perde kaldırılan "Bir Kuşak, Bir Yol" projesi kapsamında Çin'i karadan ve denizden Güneydoğu Asya, Pakistan ve Orta Asya üzerinden Orta Doğu, Avrupa ve Afrika'ya bağlamayı öngören girişimle ilgili açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, bu çalışmanın gün ışığı kadar berrak ve şeffaf olacağını söyledi.

Çin Kongresi'nde yıllık olağan basın toplantısında konuşarak "Girişimimizin bütün aşamaları gün ışığı kadar parlak olacak." diyen Çin Dışişleri Bakanı Yi, "Tek taraflı bir hegemonya değil, tüm tarafların eşit katılımı olacak. Gizli kapaklı anlaşmalar değil, açıklık ve şeffaflık olacak. Tek bir kazanan değil, ortak çıkar kapsamında kazan-kazan ilişkisi kurulacak." ifadelerini kullandı.

"Bir Kuşak, Bir Yol" projesi kapsamında Pakistan'da enerji santralleri kurulmasından Yunanistan'ın Pirus limanında gerçekleştirilecek ticari operasyonlara kadar geniş bir yelpaze çizen Dışişleri Bakanı Yi, "Çin ve Fransa'nın İngiltere'de bir nükleer enerji santrali inşa etmek için birlikte çalışması, Bir Kuşak Bir Yol vizyonu için yeni bir yüksek teknolojili iş birliği modeli oluşturdu." dedi.

Mayıs 2017'de gerçekleştirilen bir oturumda konuşan Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in, "Bu proje kapsamında 124 milyar dolarlık bir bütçe ayırmaya söz veriyorum." sözlerinden endişe duyan Batı dünyası, bu girişimin Çin'in varlıklarını dünya ile paylaşmasından ziyade, Çin merkezli şirketlerin zenginleşmesine yol açacağı iddiasında bulunmuştu.

Ocak 2018'de Çin'i ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Bir Kuşak, Bir Yol" projesinin tek yönlü olamayacağını söylemişti.

(STAR)