Çimsa küresel varlığını yeni satın almalarla güçlendirecek

Çimsa, 3 stratejik yatırımla beyaz çimentoda 2. oyuncu oldu. Sabancı Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı Burak Orhun küresel varlıklarını pekiştirmek için büyük montanlı satın almaların süreceğini söyledi.

AYDIN TÜRKMEN

Sabancı Holding'e bağlı Çimsa, yaptığı 3 stratejik yatırımla dünyada beyaz çimentoda ikinci, kalsiyum alüminat çimentoda ise 3. büyük oyuncu olurken yeni satın almalarla hedefini daha da ileri taşımayı planlıyor. 5 yılda piyasa değerini 7 kat artırarak 1.4 milyar dolara çıkaran Çimsa'nın satın alma için radarındaki yeni bölgeler ise ABD ve Avrupa olacak. Çimsa, geçen yıl İrlanda'da Mannok'u 330 milyon euro'ya bünyesine katarak aynı zamanda Sabancı tarihinin en büyük yurtdışı satın alımını da gerçekleştirmişti.

TARİHE GEÇTİK

Böylesine bir satın almayla Sabancı Holding tarihine geçmiş olmaktan büyük gurur ve mutluluk duyduklarını ifade eden Sabancı Holding Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı Burak Orhun, "Bu sadece Sabancı tarihine atılan bir imza değil. Aynı zamanda 2024'te bir Türk şirketinin yurtdışında gerçekleştirdiği en büyük işlem olarak tarihe geçti. Bu da bizi ayrıca mutlu ediyor" dedi.

BÜYÜK MONTANLI ALIM

Bugün Malzeme Teknolojileri Grubu'nun, Sabancı bünyesinde yüzde 10'luk paya sahip olduğunu belirten Burak Orhun, "2029 yılı itibarıyla burada hedeflediğimiz pay yüzde 15-20 arası. Hem bu paya erişebilmek hem de malzeme tarafındaki küresel varlığımızı pekiştirebilmek için, portföyümüzü dönüştürebilecek, stratejimizle uyumlu satın almalar yapmaya devam edeceğiz. Bu satın almalar da büyük montanlı olacaktır. Bunun için de öncelikli olarak Amerika ve Avrupa coğrafyasına bakıyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD'DEKİ YATIRIM BU YIL DEVREDE

Çimsa'nın son yıllardaki dönüşümünde, yurtdışı yatırımların çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden Çimsa CEO'su Umut Zenar, "2021 yılında İspanya Bunol satın almasını tamamlayarak beyaz çimentoda dünyanın sayılı üreticileri arasına girdik. ABD'de var olan beyaz çimento tesisimize ek olarak, gri çimento öğütme tesisinin inşaatına devam ediyoruz. Bu yıl devreye alacağız" dedi.

Soldan sağa: Sabancı Holding Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı Burak Orhun, Sabancı Holding CEO'su Cenk Alper, Mannok Holdings CEO'su Dara O'Reilly, Çimsa CEO'su Umut Zenar şirketin hedeflerini anlattı.

EBRD VE IFC'DEN İLK YEŞİL KREDİ

2024'ün birçok açıdan zor bir yıl olduğunun altını çizen Çimsa CEO'su Umut Zenar, bu dönemde şirketleri ayrıştıran önemli bir unsurun da finansman yaratma kabiliyeti olduğunu ifade etti. 2024 yılında, sürdürülebilirlik odaklı projeleri sayesinde EBRD ve Dünya Bankası kuruluşu IFC ile önemli anlaşmalar imzaladıklarının altını çizen Zenar, "EBRD, 25 milyon euroluk dekarbonizasyon kredisiyle Türkiye'de ilk kez bir çimento şirketine bu kapsamda bir finansman yaratmış oldu. IFC'den temin ettiğimiz 70 milyon dolarlık yeşil kredi de Sabancı bünyesinde IFC'den alınan ilk yeşil kredi olarak tarihe geçtii" dedi.

SURİYE VE UKRAYNA ÇİMENTO İÇİN FIRSAT

Türkiye'nin bölgesindeki gelişmelerin, çimento sektörünün geleceği açısından da belirleyici olacağının altını çizen Umut Zenar, "Özellikle Suriye'de önemli bir potansiyel var. Altyapılar, üstyapılar... Şu anda bir finansman problemi var ama onunla da ilgili olumlu gelişmeler var. Bu yılın başı itibarıyla, olumlu etkiyi biz kendi operasyonlarımızda da hissediyoruz. Ve bunun da sürdürülebilir olduğunu düşünüyoruz. İşin tahsilat tarafında da bir sıkıntı yaşamıyoruz. Diğer yandan Rusya-Ukrayna tarafındaki gelişmeler önemli. Biz buraya 'üçlü pazar' olarak bakıyoruz. Rusya-Ukrayna-Beyaz Rusya olarak. Eskiden önemli bir pazardı şimdi geri geliyor" dedi.

600 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Mannok'un bulunduğu bölge itibarıyla da kendine has bir yapısı olduğunu belirten Burak Orhun, "İrlanda Cumhuriyeti ile Birleşik Krallık sınırında bir kompleks. Mannok sadece bir tesis değil, adeta malzeme teknolojileri odaklı bir sanayi bölgesi. Tüm alan 4 bin dönüm büyüklüğünde. Yani yaklaşık 600 futbol sahası gibi düşünebilirsiniz. Teknolojik olarak da son derece ileri seviyede" dedi.