Cihazlara garanti uçuş boyunca Wi-Fi

THY, 'kabin yasağı'na karşı tedbirler alıyor... THY Genel Müdürü Ekşi, ''Uçağa biniş aşamasında, elektronik cihaz özel bir bagaja konacak. Eşyaların zarar görmeyeceğini garanti ediyoruz'' dedi. THY ayrıca, 'eXPhone'la da havada kesintisiz iletişim sunacak. 

Türk Hava Yolları (THY) ABD ve İngiltere uçuşlarında getirilen laptop ve tablet yasağına karşı yolcularını mağdur etmemek için bir dizi tedbir alıyor. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, ABD ve İngiltere'ye uçuşlarda, yolcuların tablet ve diğer elektronik cihazları uçağa biniş anına kadar kullanabileceğini belirterek, "Uçağa biniş aşamasında, söz konusu elektronik cihaz bir personel tarafından yolcunun gözü önünde teslim alınarak, köpüklü bir muhafazaya sarılarak kırılmayacak özel bir bagaja yerleştirilecek. Yolcuların eşyalarının kesinlikte zarar görmeyeceğini veya kaybolmayacağını garanti ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

'EYVAHLAR OLSUN' DİYORUM! 

Ekşi, kararı eski Sivil Havacılık Genel Müdürü olarak hayretle karşıladığını belirterek, "Eyvahlar olsun, diyorum. Güvenliğin ve emniyetin, ticarete alet edildiği bu kararı, büyük bir üzüntüyle karşılıyorum" diye konuştu. THY'nin sürekli büyüyen ve uçuşlarını artıran bir havayolu şirketi olduğunu anlatan Ekşi, söz konusu karara İstanbul Atatürk Havalimanı'nın dahil edilmesinin kendilerine büyük bir sürpriz olduğunu ifade etti. Ekşi, ABD'ye yapılan seferlerin Amerikan Transportation Security Administration (TSA) tarafından sürekli olarak denetlendiğini anlatarak, şöyle konuştu: "Orada özel güvenlik hizmeti veriliyor. Özel güvenlik hizmete veren firma da, ajans tarafından akredite olmuş bir ajans. Dolayısıyla uçağa giren tüm personel ve yolcuların üzerleriyle eşyaları özel güvenlik tarafından aranıyor. Uçağa erişim, bu özel güvenlik şirketinin kontrolünde yapılıyor. Bu kadar güvenlik önlemi alınmışken, bu listede İstanbul'un yer alması, bizi hayretler içinden bıraktı. Bu karardan hızlı bir şekilde geri dönüleceğini inanıyoruz." 

ACİLEN BU KARARDAN DÖNÜLMELİ 

Söz konusu yasağın bir an önce kaldırılması için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile Dışişleri bakanlıklarının yoğun bir şekilde çalıştığına dikkati çeken Ekşi, ABD ve İngiltere'deki muhatapların da bunu hızlı bir şekilde değerlendirerek, haksız, yersiz ve İstanbul gibi önemli bir hub merkezini, bu kararın dışına çıkarmalarını beklediklerini bildirdi. 

Tedbirimizi alırız

Ekşi, "Sınırlamaların bizi üzeceği ortada ama biz her halükarda yolcularımızı memnun edecek tedbirleri alırız, almaya devam ederiz" ifadelerini kullandı. 

Tablet dağıtmak çözüm değil

THY'nin karara karşı yolcuların konforlarının sağlanmasına ilişkin çalışmalar yaptığını anlatan Ekşi, yolcuların elektronik cihazlarını uçağa biniş anına kadar kullanabileceklerini söyledi. THY yolculuklarında, internet hizmetinin verildiğini dile getiren Ekşi, "Yasak kararının ücretsiz Wi-Fi ya da tablet dağıtımıyla aşılması mümkün değil. Onu da değerlendiririz ama bunun onun muadiliymiş gibi yansıtılması yolcuları aldatmak olur, bu çözüm değil." 

'eXPhone'la kesintisiz iletişim 

Diğer taraftan THY, yolcularına nisan ayı itibarıyla 'eXPhone' uygulamasıyla kesintisiz iletişim sunacak. Şirket, filosundaki Boeing 777 ve Airbus 330 tipi uçaklarda sunduğu Wi-Fİ ve Canlı TV hizmetlerine ek olarak eXPhone ile mobil cihazlardan (konuşma hariç) güvenli bir şekilde internet erişimiyle e-posta kontrolü, sosyal medya hesap güncellemeleri ve SMS alışverişinin yanı sıra mesajlaşmaya imkân sağlayan uygulama, yolcuların faturalarına yansıtılacak. 

THY ile uçmaya devam! 

ABD'de yaşayan Türk işadamları da, elektronik cihaz yasağına rağmen uçuşlarında THY'yi kullanmaya devam edeceklerini belirtti. ABD’de 2000’li yıllardan bu yana organik gıda üzerine ticaret yapan işadamı Murat Güzel, sunduğu hizmet kalitesiyle THY’yi tercih ettiğini söyledi. 

Yanında duracağız

Doğal taş sektöründe faaliyet gösteren işadamı Mustafa Tuncer de, "THY’nin yanında duracağız. 11 saat laptopumdan uzak dururum fakat THY ile uçmaya devam ederim" dedi. İşadamı Levent Ali Yıldız da, çevresindekileri de THY ile uçmaya teşvik edeceğine dikkat çekti. 

Laptoplar bu kutuda uçacak 

Bu arada İstanbul'dan Londra'ya uçan Atlasglobal Havayolları da, elektronik cihazları kutularla taşıyacak. Business ve transit yolcuların laptop ve tabletleri boarding sırasında alınarak bu kutulara yerleştirilecek. 

İtalya katılmadı!

Diğer taraftan İtalya yasağa katılmadı. İtalyan haber ajansı ANSA'ya göre, önceki gün yapılan toplantıda ABD ve İngiltere'ninkine benzer bir yasak almama kararı alındı. Güvenlik önlemlerinde bir değişikliğe gidilmedi.