Çiftçiye gübre desteği tarımda verimi artırdı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, birim başına yüzde 50'ye kadar verim artışı sağlayan gübre için verdikleri destekler sayesinde gübre kullanımında yüzde 13 artış olduğunu ve verimliliğin arttığını söyledi.

Çiftçiye verilen gübre destekleri sayesinde kaliteli gübre kullanımı yaygınlaştı, tarımda verimlilik yükseldi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye genelinde hububat başta olmak üzere güzlük ekilen ürünlerde üst gübrelemenin başladığını ifade etti. Gübre kullanımının geçen yıl 2022'ye göre yüzde 19 artarak 7 milyon ton olduğuna işaret eden Yumaklı, "Bitkisel üretimde birim başına yüzde 30-50 verim ve kalite artışı sağlayan gübre için verdiğimiz desteklemeler ve taban fiyat, gübre kullanımının artmasında etkili oldu. Gübre tüketimi, güzlük ekimlerin başladığı Eylül 2023 ile mart ayı arasında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 yükselerek 3.5 milyon tona ulaştı. Gübre kullanımı bitkisel üretimde verim artışına önemli katkı sağlıyor" diye konuştu.

CAN GÜBRE İLK SIRADA

Yumaklı, bu üretim sezonundaki en önemli artışın yüzde 67 ile CAN, yüzde 23 ile ÜRE ve yüzde 22 ile DAP gübrelerinin kullanımında gerçekleştiğine işaret ederek, "Mısır, şeker pancarı ve pamuk için kullanılacak taban gübresi sevkiyatı ise yüzde 69 artarak 241 bin tona yükseldi" ifadelerini kullandı.

ÖDEMELER ERKENE ÇEKİLDİ

Mazot ve gübre desteği bütçesinin geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 31.6 artışla 21.1 milyar liraya çıkarıldığına dikkati çeken Yumaklı, "2023 üretim yılına ait ve 2024 yılında ödenecek 11.2 milyar lira tutarındaki desteği öne çekilerek Ekim 2023'te ayni olarak mazot ve gübre alımında kullanılmak üzere Ziraat Bankası hesaplarına tanımlandı. Böylece çiftçilerimizin girdilerinin bir kısmı bu desteklerle karşılanıyor" dedi.

KOMŞULARA EN ÇOK HUBUBAT GİTTİ

Türkiye, bu yılın ocak-mart döneminde komşuları Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Irak, İran, Suriye ve Yunanistan'a 5 milyar 948 milyon 129 bin dolarlık ihracat yaptı. Bu dönemde en fazla ihracat 2 milyar 731 milyon 316 bin dolarla Irak'a yapıldı. Türkiye'nin 3 ayda komşularına yaptığı ihracatın sektörlere göre dağılımı incelendiğinde, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu sektörden ocak-mart döneminde komşu ülkelere 828 milyon 360 bin dolarlık ihracat yapıldı.