Çiftçi Kayıt Sistemi ne zamana kadar uzatıldı? ÇKS kayıt nasıl yapılır?

Ülkemizde tarım ürünleri takip etmek amacıyla Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından faaliyete geçirilmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı ÇKS tarihlerini uzattığını açıkladı. 30 Haziran'da sona eren ÇKS kayıt tarihlerinin Resmi Gazete'de yayınlanan karar doğrultusunda uzatıldığı belirtildi.

ÇKS kayıtlarının yaptırmayan vatandaşlar için müjdeli haber, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan geldi. 30 Haziran’da son eren ÇKS kayıt tarihleri uzatıldı. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Türkiye’de yetişen tarım ürünlerini takip etmek ve incelemek amacıyla oluşturulmuştur. Bu sistem Tarım Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan karar doğrultusunda zorunlu hale getirildi.

ÇKS KAYIT TARİHLERİ NE KADAR UZATILDI?

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kaydını yaptıramayan çiftçiler için müracaat süresi 1 Eylül'e kadar uzatıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığının, "Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i, Resmi Gazete'de yayımlanarak, 30 Haziran'dan itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Buna göre, 2020 üretim yılına ilişkin 30 Haziran'a kadar ÇKS kaydını yaptıramayan çiftçiler için süre 1 Eylül'e kadar uzatıldı.

ÇKS KAYIT SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ NE İŞE YARAR ?

Üreticilerimizin yani çiftçilerimizin devlet destekli almış olduğu kredilerin sorgulanması , doğru değerlendirilip çeşitli yardımlardan faydalanabilmesi ve tüm bunların sonucunda güvenilir ve doğru analizlerin yapılabilmesi için Tarım Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilen tüm bilgilerin veri tabanında toplanması zorunluluğuyla daha kolay hale gelmiştir.Resmi gazetede yayınlanan yönetmelik tarihinden itibaren tarım alanında daha doğru bir politika izlenmiş olup Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan çiftçilerimizin kolaylıkla yaptıkları işleri görebilme imkanı sağlanmış aynı zamanda devlet tarafından denetlenebilirliği kolaylaştırılmıştır.

Üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerince verilen düşük faizli kredilerden haberdar olabilmek , devlet destekli projelerden faydalanabilmek için e-devlette bulunan Çiftçi Kayıt Sistemindeki bilgilerini sürekli olarak güncellemeleri üreticilerimizin lehine olacaktır.

ÇKS BELGESİ NASIL ALINIR?

Çiftçiler ÇKS'ye kayıt olabilmek veya kayıttaki bilgileri güncellemek için, istenen bilgi ve belgelerle, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il/ilçe müdürlüklerine başvurabilirler. Birden fazla ilçe sınırları dahilinde tarımsal faaliyet sürdüren çiftçiler ÇKS'ye kayıt olmak için, başvurularını tarım arazisinin bulunduğu yerleşim birimlerinden herhangi birinin bulunduğu ilçe müdürlüğüne, arazi merkez ilçede ise il müdürlüğüne yapacaklardır.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE NASIL KAYIT OLUNUR ?

Çiftçi Kayıt Sistemi Kaydını il ve ilçeler de bulunan Tarım Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Bunun için aşağıda belirtmiş olduğum belgeler ile il ve ilçe tarım müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekmektedir. Daha sonrasında müdürlükler çiftçinin başvurusunu değerlendirecek ve uygun gördüğü üreticileri Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlarını yapacaktır.