çiftçi borcuna sadık

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çakar, tarımın ana misyonları olduğunu belirterek, tarımsal kredide takip oranının yüzde 0.98 olduğunu söyledi. Çakar, “Verdiğimiz kredilerle müşterilerimiz kazanıyor ve paralarını ödüyor” dedi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, tarımsal kesimi finanse eden banka olduklarını belirterek, tarım kredilerinde takip oranının yüzde 0.98 olduğunu, üreticinin borcunu ödediğini söyledi. Adana Sanayi Odası'nda (ADASO) iş insanlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda konuşan Çakar, "Bugün itibarıyla Türkiye'de tarımın finansmanı için 160 milyar TL civarında kredi kullandırılmış durumda. Bunun yüzde 110 milyar TL'sini Ziraat Bankası tek başına kullandırmış. Bunun 89 milyarı TL'si Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sübvanse edilen bir kredi. Tamamının faiz oranı yüzde 10 ve altında. Hatta hayvancılıkta 100 bin, bitkisel üretimde 50 bine kadarki kredileri de biz sıfır faizli kullandırıyoruz. Sıfır faizli kredilerin totaldeki payı 28.5 milyar TL" dedi.

TAKİP ORANI YÜZDE 0.98

Çakar, "Takibe düşme oranına bakıldığında 2021'de bankamızın tarımsal kredilerdeki takip oranı yüzde 0.98'dir, yani yüzde 1. Tarıma verdiğimiz kredilerle müşterilerimiz hamdolsun kazanıyor ve paralarını ödüyorlar. Tarım kesiminde dünyada iklim değişikliğiyle belli dönemlerde bazı sıkıntılar olsa bile aslında yönetilemeyecek bir durum yok. Onlar da para kazanıyorlar ki kredilerin geri ödeme oranı yüzde 99" ifadelerini kullandı.

ANA MİSYON TARIM

Ziraat Bankası'nın Türkiye'nin en çok aktif büyüklüğe sahip, en çok kredi kullandıran, en çok mevduata, öz kaynağa ve şubeye sahip banka olduğunu aktaran Çakar, şunları kaydetti: "Tarım yine bizim ana misyonumuz olmaya devam edecek ancak biz diğer reel sektörü, ticareti, KOBİ'leri özelikle de üretim, yatırım, ihracat ve istihdama katkıda bulunacak firmaları desteklemeye devam edeceğiz. Ziraat Bankası hiçbir zaman sadece kendi bilançosuna yoğunlaşan bir bakış açısıyla hareket etmeyecek. Siz kazanacaksınız, vergi verecek, istihdam sağlayacak, ülke bilançosuna katkıda bulunacaksınız. Ben size fedakarlık yaptıysam benim kaybım değil, benim kazanımımdır. Ziraat Bankası'nın ana misyonu da bu olmalıdır. Biz üretimin, yatırımın, ihracatın ve reel sektörün yanında olmaya devam edeceğiz."