Çiftçi borcuna sadık takipteki kredi azaldı

Ziraat Bankası'nın tarım kredileri bu yılın ilk 9 ayında yüzde 61 artarak, 175 milyar lirayı aştı. Bu dönemde takipteki tarım kredisi alacakları da yüzde 18 azaldı, takip hesaplarında izlenen üretici sayısı da % 11 düştü.

Ziraat Bankası Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ferhat Pişmaf, bankanın tarım kredilerindeki gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. Ziraat Bankası'nın 'tarım ekosisteminin finansmanı' adıyla duyurduğu yeni tarım bankacılığı stratejisi çerçevesinde hem kullandırılan kredi hacminin hem de kredi kullanan üretici sayısının önemli miktarda arttığını belirten Pişmaf, "Yılın ilk 9 aylık döneminde sayıları 756 bine ulaşan üreticimizin bankamızdaki tarım kredisi miktarı 175 milyar TL'nin üzerine çıktı. Bu kredilerin yaklaşık yüzde 87'si faiz sübvansiyonu uygulanan kredilerden oluşuyor" dedi.

200 MİLYARA ULAŞACAK

Tarım sektörünün kendileri için her zaman öncelikli sektör olduğunu belirten Pişmaf, şunları söyledi: "Toplam tarım kredilerimiz 9 ayda yüzde 61 artışla 175 milyar TL'yi aştı. Bugüne kadarki trendin devam etmesi halinde bu yıl sonunda kredi rakamının 200 milyar TL'ye ulaşacağını öngörüyoruz. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için gereken kaynağı sağlamaya hazırız. Üreticilerimiz kullandıkları her türlü tarımsal girdinin finansmanı için ihtiyaç duydukları krediyi Ziraat Bankası'ndan temin edebilirler."

SÜREKLİ AZALIYOR

Tarım kredilerinden kaynaklanan takipteki kredi miktarının ve üretici sayısının sürekli olarak azaldığını ifade eden Ferhat Pişmaf, "Bu yıl takipteki tarım kredilerimiz yüzde 18, takip hesaplarında izlenen üretici sayımız ise yüzde 11 düştü. Son iki yılda tarım kredilerinden kaynaklanan takipteki kredi (TOA ya da NPL) oranımız yüzde 1.57'den yüzde 0.50'ye kadar geriledi. Bu yönüyle bankamızın tarım kredileri sektördeki kredilerden önemli ölçüde ayrışıyor" dedi.

YENİ SEZONDA DA ÜRETİCİNİN YANINDAYIZ

Ferhat Pişmaf, şöyle devam etti: "Kuruluşundan itibaren ülke tarımının en büyük finans kaynağı olan Ziraat Bankası, önümüzdeki dönemde de uygun koşullarla sağladığı kredilerle ve hayata geçireceği yeni uygulamalarla ülkemiz tarımını, üreticilerimizi ve tüm tarım ekosistemini daha güçlü şekilde, 'bir bankadan daha fazlası' olarak desteklemeye ve çiftçilerimizin yanında olmaya devam edecek."

DEVLET ÇOK GÜÇLÜ FAİZ DESTEĞİ SAĞLIYOR

Piyasa koşullarındaki değişikliklere bağlı olarak tarım kredilerine uygulanan faiz oranlarının da güncellendiğini belirten Ferhat Pişmaf, şöyle konuştu: "Bankamızca kullandırılan tarım kredilerinin yüzde 87'si, diğer bir deyişle yaklaşık 152 milyar TL kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın faiz desteği uyguladığı kredilerden oluşuyor. Bu kredilere uygulanan faizin ortalama yüzde 70'i devlet tarafından karşılanıyor. Bu kapsamda küçük ölçekli üreticilerimizin yararlandığı geleneksel bitkisel üretim konusunda 100 bin TL'ye kadar; geleneksel hayvansal üretimde 200 bin TL'ye kadar olan kredilerde ise faizin tamamı devlet tarafından karşılanıyor. Bugün itibarıyla faizi tamamen devlet tarafından karşılanan tarım kredisi tutarı 43 milyar TL düzeyinde."