Chery yatırımında son aşamaya gelindi

Çinli oto devlerinin Türkiye ilgilisini yatırıma çevirme girişimleri meyvelerini veriyor. Sanayi Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çinli BYD'nin ardından Chery'nin de yatırıma başlaması için görüşmelerde sona gelindiğini söyledi.

Akşam Gazetesi

Son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekonomi yönetiminin yabancı yatırımcıları çekmeye yönelik girişimleri sayesinde fon akışı artarken bir taraftan da Türkiye doğrudan sermaye yatırımları açısından önemli başarılar elde etmeye başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çinli BYD'nin ardından Çin'in en büyük 9'uncu otomobil üreticisi Chery ile de potansiyel yatırımı görüştüklerini belirterek, "Chery yatırımı için son basamaklara geldik" dedi. Chery'nin uluslararası başkanının geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yapılan 'Türkiye Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı'na katılmak üzere Türkiye'ye gelen yatırımcılar arasında olduğunu belirten Bakan Kacır, "Türkiye'de potansiyel yatırımı nasıl gerçekleştireceğimize ilişkin istişarelerde bulunduk. Diyalog halindeyiz, yatırım için son basamaklara geldik. Orada da inşallah neticeye erişeceğiz" diye konuştu.

BYD 2026'DA

BYD yatırımı ile ilgili gelinen süreçlere de değinen Bakan Kacır, geçen yıl yatırım çekmek için Çin'e yaptığı seyahati hatırlatarak, "Ekiplerimizin yürüttüğü çalışmalar BYD'nin Türkiye'de yatırım kararını ilan etmesiyle sonuçlandı" dedi. Çinli otomotiv devi BYD ile imzaların atıldığını hatırlatan Kacır, üretimin de 2026'da başlayacağını açıkladı. BYD'ye Manisa OSB'de yer tahsis edildiğini belirten Kacır, 1 Ar-Ge merkezi, 150 bin araçlık fabrika hem de tedarikçi parkı olacak. Nihayetinde Türkiye yüksek teknolojide çok önemli adım atmış olacak. BYD, 4 milyona yeni nesil araç üretecek" dedi.

16 AYDA 37 BİN ARAÇ

Başka markalarla da yatırım potansiyelinin görüşüldüğünü belirten Kacır, yerli otomobil Togg'la ilgili de önemli bilgiler paylaştı. Togg'un, 16 ay içinde 37 bin araç ürettiğini söyleyen Kacır, "Dünyanın en kıymetli elektrikli araç markasının 6'ncı yılında geldiği üretim hacmine bir yılda geldi. 81 ilin tamamında hızlı şarj üniteleri kuruldu" diye konuştu.

TOGG, BALKAN YOLUNDA

Bosna Hersek'te kapılarını ziyaretçilerine açan, Balkanlar'ın en önemli genel ticaret fuarlarından ZEPS Fuarı'na Türkiye, aralarında Togg'un da bulunduğu 35 firmayla katılım sağlıyor. Zenica şehrinde düzenlenen ve 1.5 milyon ziyaretçi sayısına ulaşılması beklenen fuara, Türkiye bu yıl İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) yaptığı organizasyonla 'Partner Ülke' olarak katılıyor. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, " Türkiye'nin milli otomotiv markası Togg'u, ZEPS Fuarı ile Bosna Hersek'e taşıdık. 560 sene önce bu topraklara Anadolu'nun soylu atlarıyla gelmiştik, şimdi ise Anadolu'nun yerli markası Togg ile buradayız" dedi.

AVANTAJLAR YATIRIMCIYA GÜVEN VERİYOR

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, coğrafi konumu, cazip teşvik sistemi, insan kaynağı, serbest erişim sağlayabildiği pazar çeşitliliği, küresel düzeyde yaşanan değişimlere uyum kapasitesi gibi avantajlarının yatırımcıların Türkiye'ye güven duymasını sağlayan hususlar olduğunu söyledi. Dağlıoğlu, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında İstanbul'da gerçekleştirilen Türkiye Yatırım Danışma Konseyi 10'uncu Toplantısı'nda da bu durumu gözlemlediğini dile getirdi.