SELİM KARAHAN
ABD Adalet Bakanlığı 2005-2007 yılları arasında sorunlu mortgage ürünlerini müşterilerine bilerek sattığı gerekçesiyle Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank’tan 14 milyar dolar ceza ödemesini talep etti. Deutsche Bank “Pazarlıklar daha yeni başlıyor. Benzer soruşturmalarda ödenen cezalara yakın bir bedel ödeyeceğimizi düşünüyoruz” ifadeleri yer aldı. Benzer bir soruşturmada nisan ayında finans devi Goldman Sachs, ilk olarak 10 milyar doların üzerinde bir ceza talep edilmesine rağmen Adalet Bakanlığı ile 5 milyar dolara anlaşmaya varmıştı.
POLİTİK SAÇMALIK
ABD’de konuşulanlara göre Deutsche Bank, 2 ila 3 milyar dolar arasında bir cezayı ‘makul’ buluyor. Ancak son zamanlarda Avrupa Birliği (AB) ve ABD arasında şirketler üzerinden devam eden ‘Yeni Soğuk Savaş’, Deutsche Bank’ın pazarlıklarda Goldman Sachs kadar şanslı olmayacağının göstergesi.
FİTİLİ ATEŞLEDİ
Tim Cook, kararın politik olduğu düşüncesinde yalnız değil. Birçok uzman ve politikacı Apple’ın aldığı cezanın ardından, kararın ‘Volkswagen’in intikamı’ olduğunu belirtti. ABD’de yürütülen bir soruşturma neticesinde geçtiğimiz yıl Alman Volkswagen’in egzoz emisyonlarını düşük göstermek amacıyla araçlarda hileli yazılım kullandığı ortaya çıkarılmıştı. Dava sonucunda firmanın 14.7 milyar dolar ödemeyi kabul ettiği açıklandı.
Deutsche krizi tüm borsaları vurdu
Deutsche Bank söz konusu cezayı ödemeyeceğini açıklasa da, hisselerdeki kaybı durduramadı. Bankanın Frankfurt Borsası’nda işlem gören hisseleri yüzde 8’e yakın değer kaybetti. Avrupa Bankacılık Endeksi ise yüzde 1.9 düştü. Credit Suisse yüzde 5.1, RBS, yüzde 4 ve UBS yüzde 2.8 ile serd düşüş yaşayan diğer Avrupa bankaları oldu.
Sert tepki ‘intikam’ şüphesi uyandırdı
Apple verilen cezaya ABD’den gelen sert tepkiler üzerine gelen 'Deutsche cezası' kararın politik olduğuna dair kuşkuları da beraberinde getirdi. O dönemde ABD Hazine Bakanlığı Avrupa'nın kararını sert şekilde eleştirmişti. ABD’li senatör Charles Schumer ise Avrupa’yı hedef alarak ‘ucuz para peşinde koşmakla’ suçlamıştı.
Sıradaki hedef hangi Amerikan?
ABD ve AB’nin 'cezalar savaşı ‘sırada kim var’ sorusunu gündeme getirdi. Avrupa Komisyonu’nun McDonald’s, Amazon, Facebook ve Google hakkında vergi ve rekabet soruşturması yürüttüğü biliniyor. Bu şirketler savaşın yeni kurbanları
Adil bir soruşturma olsun
Deutsche Bank’a kesilen cezayla ilgili Alman Maliye Bakanlığı’ndan da bir açıklama yapıldı. Bakanlık Sözcüsü Friederike von Tiesenhausen, "Soruşturmanın eşitlik temelinde ve adil bir şekilde sonuca ulaşmasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.
Avrupa'da deprem