Çevrimiçi kopyaya yerli akıllı çözüm

İki Türk girişimci tarafından kurulan Uniteroom, yüz yüze eğitim deneyimini birebir online ortama taşıdı. Yapay zekayla çalışan platform, öğrencilerin sanal sınıflarda kopya çekmesinin de önüne geçiyor.

Özgül Öztürk

Pandemiyle birlikte hayata geçirilen uzaktan eğitim sistemi öğrenci, öğretmen ve veliler için bir çok sorunu da beraberinde getirdi. Özellikle çevrimiçi sınavlarda yaşanan kopya sorunu, okul yönetimlerinin en büyük kabusu oldu. Kopya çekmeyi önlemek için çift kamera açma zorunluluğu, ekranı görecek ayna kullanımı ve ya öğrencinin telefonuna uzaktan müdahale gibi yöntemler denendi. Online eğitimde yaşanan bu tür aksaklıkların önüne geçmek ve öğrenciler için daha verimli bir ders ortamı oluşturmak isteyen Avni Burak Özşahin ve Mustafa Burak Dost isimli iki genç girişimci, Uniteroom isimli bir platform kurdu.

ÖĞRENCİYİ ÖNCE UYARIYOR

Eğitim alanındaki son teknolojileri bir araya getiren ve bu alandaki tüm ihtiyaçları tek bir panel üzerinden sunan platform, yüz yüze eğitim deneyimini birebir online'a taşımayı başardı. Eğitim kurumları için canlı video konferans, sınav, haberleşme ve raporlama modülü bulunan platformun en ilgi çekici kısmı ise arka tarafta yapay zekanın çalıştığı sınav modülü.

YURTDIŞINA DA AÇILACAK

Uniteroom, bu özelliği sayesinde öğrencilerin sınav esnasındaki hareketlerinden kopya çekip çekmediğini anlıyor ve uyarı yolluyor. Öğrenciler uyarılarla uymazsa ekran donuyor ve öğrenci sınavdan atılıyor. Sundukları yeniliklerle kısa sürede büyük şirketlerin dikkatini çekmeyi başardıklarını belirten Uniteroom Kurucu Ortağı Avni Burak Özşahin: "Temmuz ayında girdiğimiz yatırım turunda 20 milyon TL değerlemeye ulaştık. Amacımız 2022 yılı içerisinde en az 10 üniversiteye ulaşıp daha sonra bu teknolojiyi global arenaya açmak" dedi.

Geçirdiği kaza fikir verdi

UnIteroom'u kurma fikrinin 2.5 yıl önce Almanya'da geçirdiği bir kaza sonrası ortaya çıktığını anlatan Uniteroom'un Kurucu Ortağı Mustafa Burak Dost ise şunları kaydetti: "Almanya'daki kazadan sonra Türkiye'ye döndüm. Orada takviye ders için Londra'dan bir hocadan online ders almaya başladım. Online eğitimdeki eksikleri görüp bu platformu kurma kararı aldım. Fikrimi üniversiteden arkadaşım Avni Burak Özşahin'le paylaştım ve bir ekip kurup, bu yazılımı geliştirdik. Kısa sürede başarıyı yakaladık."

200 milyar dolarlık pazar

Pandemiyle birlikte dünyada online eğitim pazarı 2020'de 200 milyar dolara ulaştı. Türkiye'de de özellikle dil eğitimi alanında kurumsal talep artarken, pazarın büyüklüğünün 2023 yılında 200 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Pandemi bitse de hibrit eğitim ve çalışma modellerinin kalıcı olacağına dikkat çeken Mustafa Burak Dost "Sektör 2030 yılına kadar 2 trilyon dolarlık hacme ulaşacak. Uniteroom'la bizim amacımız bu pazardan pay almak" diye konuştu.

Platformu kullanan eğitim kurumlarının sanal sınıflarında öğrenciler öğretmenleriyle aynı anda soruyu tahtaya yazıp çözebiliyor ve çizim yapabiliyor. Not tutma sorunu olan öğrenciler derste işlenen konuları tek bir tuşla indirip daha sonra çalışabiliyor. Aralarında yazılım mühendisi ve tasarımcıların bulunduğu 17 kişilik bir ekip tarafından geliştirilen yazılım, hibrit ve ya uzaktan çalışma modeline geçen kurumların da hayatını kolaylaştırıyor.

Girişimcilere kaynak 'Startup Burada'da

İNFO Yatırım, banka dışı aracı kurum olarak kitle fonlaması lisansını alan ilk şirket oldu. İnfo Yatırım, fona ihtiyaç duyan girişim ve projeleri "Startup Burada" dijital platformu aracılığıyla yatırımcılarla buluşturacak. İnfo Yatırım CEO'su Ender Şahin, "Startup Burada ile girişimciler projelerine destek bulurken, yatırımcılar ise geleceğin büyük şirketlerinin ortağı olabilecek. Üstelik birikimlerini değerlendirirken Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Takasbank ile işlemlerini güvenli bir şekilde gerçekleştirebilecekler" dedi.

Oyun geliştiricileri bu programla hızlanacak

GOOGLE for Startups ve Game Factory iş birliğiyle düzenlenen Google for Startups-Game Factory Booster programının ikinci dönem başvuruları başladı. Türk oyun stüdyolarını geleceğin dünyasına hazırlayarak global arenaya taşıyacak olan program bu yıl Aralık 2021-Mayıs 2022 tarihleri arasında hibrit olarak gerçekleştirilecek. Her yıl Türkiye'nin en çok gelecek vadeden oyun stüdyolarının seçildiği programın başvuruları ise 13 Aralık 2021 tarihine kadar devam edecek.