Çevreye ve topluma değer katan 6 yerli girişim projesi 

Fazla gıdaların çöpe gitmesine engel olan da var, geliştirdiği yazılımla işitmede engelleri kaldıran da…İşte hem çevreye hem de topluma katkı sunan 6 başarılı yerli girişimci örneği...

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Garanti BBVA, düzenlediği ‘Garanti BBVA Partners Hızlandırma Programı’yla kendi işini kurmak isteyen girişimcilere 2015 yılından bu yana ofis, mentorluk, eğitim ve danışmanlık desteği veriyor. Programın 2019-2020 yılı ilk dönem başvuruları 7 Ağustos’ta sonuçlandı. Jürisi olduğum programa katılan 12 birbirinden başarılı girişim arasından 6’sını belirlemek doğrusu oldukça güçtü. Çiçeği burnunda girişimciler arasında Türkiye’nin gıda israfını yüzde 50 azaltmayı hedefleyen de var, geliştirdiği yazılımla işitme engellilerin iletişim sorununu ortadan kaldıran da…İşte Türk ekonomisinin canlanmasında önemli rol oynayacak o girişimler: 

 2800 TON GIDAYI KURTARDI 

2015 yılında Olcay Silahlı ve Arda Eren tarafından kurulan ve satılamayan gıdaların çöpe atılması yerine ekonomiye kazandırılmasını sağlayan 'Fazla Gıda' kurulduğu günden bu yana 2800 ton gıdanın israf edilmesini engelledi. 2030 yılına kadar 214 milyar TL olan Türkiye’nin yıllık gıda israfını yüzde 50 azaltmayı hedefleyen firma, 2.5 yıl gibi kısa bir sürede 4 ayrı yatırım alıp, aylık 75 bin dolar ciroya ulaştı. Şuanda Türkiye’deki dev perakende zincirlerinin fazla gıdasını yöneten firma, kısa süre içerisinde İtalya, Rusya ve Romanya’ya da açılma planları yapıyor.     

YAŞLILARA ÖZEL HİZMET

Fatma Akgün’ün anne babasının yaşadığı sorunlardan yola çıkarak kurduğu Business for Aging Friendly Community, 60 ve üzeri yaş grubunun ürün ve hizmet ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanıyor. Türkiye’de yaşlı nüfusa yönelik ürün sektörü 83.9 milyon TL, Akgün bu girişimiyle bu pazardan 1 yıl içinde 1.4 milyon TL pay almayı hedefliyor. 

EŞYANIZI O BULACAK

Uzaktan kontrol ve denetleme sistemlerini siber tehditlere karşı koruyan ürünler geliştiren 'SafeTech', kısa sürede savunma başta olmak üzere birçok kamu kurumuyla işbirliğine imza attı. 

EŞYA kaybedenlerle, bulanları ortak bir platformda buluşturan ‘Bulundum’ uygulaması Türkiye’de her yıl kaybolan 12 milyon eşyaya çözüm getirmeyi hedefliyor.

İŞİTMEDE ENGELLERİ KALDIRDI 

Türkiye’deki 2 milyon işitme engellinin sorunlarından yola çıkılarak geliştirilen ‘Engelsiz Çeviri’ yazılımı, işaret dili yazılımıyla web sayfalarındaki metinleri anlık işaret diline çeviriyor. İşitme engellilerin bilgiye daha rahat ve hızlı erişmesini sağlayacak proje, Türkiye’nin yanı sıra yurtdışına da açılacak. 

Her türlü belgenin güvenli şekilde dijitalleştirilmesi-dağıtılması-depolanması fikri üzerine ortaya çıkan Sertifier da sertifikaların buhar olup havaya karışmasının önüne geçiyor.