Cep'ten kolay para isteme devri başladı

Merkez Bankası, FAST Ödeme İste Katman Servisi'ni kullanıma açtı. Kurum ve bireylerin alacakları için ödeme talep etmesini kolaylaştıran uygulamayla cep telefonundan iban yollama zorunluluğu da olmayacak.

Alacaklının borçludan FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) ödemesi talep etmesine imkân sağlayan FAST Ödeme İste Katman Servisi kullanıma açıldı. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, ilk etapta kişiden kişiye ödemeler için üretime alınan katman servis, iki kişi arasında ödemenin alacaklı tarafından başlatılması için haberleşme ve onay mekanizması hizmeti sunarak para transferinin başlatılmasını sağlıyor. Sistem kiracıya kira ödemesinin hatırlatılması, öğrenciye harçlık gönderilmesi gibi konularda kolaylık sağlıyor. Ödeme İste Katman Servisi'nin ilerleyen fazlarda e-ticaret ödemeleri, e-talimat ödemeleri ve kurumsal fatura ödemeleri gibi çeşitli kullanım alanlarıyla ödemeler ekosisteminde birçok alanda katma değer oluşturacağı değerlendiriliyor.

GÜNDE 11 MİLYON İŞLEM

FAST Sistemi katılımcı sayısının 2023 yılında 10 ödeme ve elektronik para kuruluşunun sisteme katılımıyla 36'ya çıktığı belirtildi. FAST Sistemi'nin üretime alındığı ilk günden bu yana artan işlem hacmi ocak ayında günde ortalama 11 milyon olarak izlendi. Ödeme İste sistemiyle, para göndermesi istenen kişinin IBAN numarası, ismi, talep tutarı ve talep geçerlilik süresi banka üzerinden giriliyor. Karşı tarafa kendi bankası, uygulama üzerinden uyarı yolluyor ve gönderi yapılıp yapılmayacağını soruyor. Onay verildiği takdirde FAST üzerinden hemen para yollanıyor.

ÖDEME İSTE NASIL ÇALIŞIYOR?

Ödeme İste Sistemi'nin kullanılabilmesi için alacaklı tarafından borçlunun hesap bilgileri, yani, kolay adres, TR karekod ya da IBAN+ad soyad bilgilerinin bilinmesi gerekiyor. Borçlu "Ödeme İste"ye yanıt olarak kabul ve ret cevabı verebilir. Ödemeyi reddetmek için 'Reddet" butonuna basarak ilerleyebilirsiniz. Gönderici eğer "Ödeme İste" talebini kabul ettiyse reddedemez. Alıcı Ödeme İste talebini gönderici henüz kabul etmediyse iptal edebilir, kabulden sonra ise iptal edemez.

BANKALAR DEVREYE ALDI

Dijital teknolojileri tüm süreçlerine entegre eden İş Bankası, müşterilerine ödemelerin kendilerine gönderilmesini beklemeden karşı taraftan talep etmesine olanak sağlayan "Ödeme İste" özelliğini, İşCep'ten kullanıma sundu. Garanti BBVA, bireysel ve şahıs firması müşterilerinin ödeme işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla Bankalararası Kart Merkezi tarafından yürütülen projeyle, 'Ödeme İste' özelliğini Garanti BBVA Mobil ve İnternet üzerinden hayata geçirdi. VakıfBank, paydaşı olduğu 'Ödeme İste' projesini devreye alan ilk bankalardan biri oldu. Ziraat Bankası Yapı Kredi ve QNB Finansbank da Ödeme İste özelliğini hayata geçiren diğer bankalar arasında yer alıyor.