Cengiz'den Özbekistan'da 3'üncü santral

Cengiz Enerji, 2021'de girdiği ve üç yılda iki büyük doğalgaz çevrim santralini hayata geçirdiği Özbekistan pazarında, üçüncü santralini açmaya hazırlanıyor.

Cengiz Holding'in grup şirketlerinden ve Türkiye'nin en büyük elektrik üreticilerinden biri olan Cengiz Enerji, aynı zamanda dört bölgedeki 13 kentte elektrik dağıtımı yapıyor. Elektrik satışı ile doğalgaz dağıtımı alanlarında da faaliyet gösteren Cengiz Enerji, çeyrek asırlık tecrübesini yurtdışına taşıdı. 2021'de Özbekistan'a yönelen Cengiz Enerji, Taşkent ve Sirdaryo'da her biri 240 MW kurulu güce sahip iki doğalgaz çevrim santraliyle ülkenin enerji arz güvenliğine destek veriyor. Bu yıl yapımına başlanan Cizzak'taki 550 MW kurulu güce sahip üçüncü santral, 2026'da tamamlandığında, şirketin ülkedeki kurulu gücü de 1.030 MW'a ulaşacak.

YATIRIMIN MERKEZİ

Özbekistan'ın şirketin yurtdışı yatırımlarının merkezi olduğunu belirten Cengiz Enerji Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Eskiçırak, Türkiye'deki tecrübelerini aktardıkları ülkede üç yılda önemli bir elektrik üreticisi konumuna geldiklerini söyledi.

Özbekistan'ı yurtdışı yatırımlarının merkezi yapan ve Cizzak'taki üçüncü santralin yapımına bu yıl başlayan Cengiz Enerji'nin, 2026'nın son çeyreğinde ülkedeki kurulu gücü 1.030 MW olacak.