Çelik devi halka açılıyor... ''İhanet etmemek için borsaya açılıyoruz''

Kocaer Çelik halka açılmak için SPK'dan onay bekliyor. Şirketin patronu Hakan Kocaer halka arzda yabancıların tutumunun etkili olduğunu belirterek “Çoğunluğu istediler, reddettik, çünkü bu şirketi vermek çalışanlara ihanet olurdu” dedi.

YAŞAR KIZILBAĞ

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) her yıl gerçekleştirdiği "500 Büyük Sanayi Kuruluşu" listesinde 533 milyon dolarlık ciroyla özel sektör sıralamasında 96. sırada yer alan Kocaer Çelik, borsaya açılmak için gün sayıyor. Yüzde 20'sini halka açmak için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) izin bekleyen şirket, yıllık 800 bin ton kapasiteli 3 çelik profil ile 1 galvaniz fabrikasına iki yeni fabrika daha eklemeyi planlıyor.

ÇOĞUNLUk HİSSEYİ İSTEDİLER

Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Orhan Timurhan ve Genel Müdür Tolga Demirkıran'la birlikte şirketin hedefleri hakkında açıklamalar yapan Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, halka açılmalarında yabancıların tutumunun etkili olduğuna dikkat çekti. Hakan Kacaer "İki yabancı şirket ortaklık için geldi. Biri yüzde 51, diğeri yüzde 80 çoğunluk hisseyi istedi. Bir anlamda yönetim elimizden gidecekti. Bu talepleri reddettik halka açılmaya kararverdik. Çünkü bu şirkette çalışanların alın teri var. Bu şirketi vermek çalışanlara ihanet olurdu" diye konuştu.

ÇALIŞANA TEMMUZDA ARA ZAM

Şirkete en düşük maaşın 6 bin lira olduğunu kaydeden Kocaer, enflasyon karşısında alım gücü düşen çalışanlara temmuz ayında iyi bir zam yapmayı planladıklarını vurguladı. Mart sonu itibarıyla 393 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Kocaer, 6 kıtada 160 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getirdi. Kocaer, toplam üretim içindeki katma değerli ürün oranının yüzde 40'larda olduğunu, bu oranı 2024 yılında yüzde 75'e çıkacaklarını söyledi.

Kocaer, "Bunun için yeni tesis yatırımları planlıyoruz. Öncelikle bir fabrikamızı söküp yerine 2 fabrika yapacağız. Bunun için 20 milyon dolar harcayacağız. Bu tesiste kimsenin üretmediği ürünler üreteceğiz. Bir tarım makinesinin önemli bir parçasını ilk defa bu tesiste üreteceğiz. Bu parça düşük maliyetli ve daha dayanıklı olacak. Bu özelliğiyle dünyada ilk olacak" dedi. Kocaer, halihazırda enerji ihtiyacının yüzde 30'unu bir fabrikanın üzerine kurdukları güneş enerjisi panelleri ile sağladıklarını kaydetti. Kocaer "Bu yıl güneş ve rüzgar enerjisine 10 milyon dolar daha yatıracağız. Böylece 45 milyon kWh'lık kurulu güce ulaşacağız" diye konuştu.

MÜŞTERİ ÜRÜNÜ AYAĞINA İSTİYOR

Hakan Kocaer, İngiltere'de MyMetal LTD adında kurdukları şirketle bu ülkeye önemli miktarda ihracat yaptıklarını söyledi. Bu örnekten yola çıkarak Avrupa ve Amerika kıtasında 5 yeni şirket daha kuracaklarını kaydeden Kocaer, "Dünyada bazı ülkelerde ürünler ayağıma gelsin 100 dolar pahalı olsun' düşüncesi hakim. Bunun için şirketler kuracağız" dedi.

CİRO DEĞİL, KÂR YARIŞI YAPILMALI

Hakan Kocaer, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl açıklanan Türkiye'nin en büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesine itiraz etti. Kocaer Çelik'in özel sektör sıralamasında 96'ncı, ihracatta 62'nci, kârlılıkta ise 63'üncü sırada yer aldığını belirten Kocaer şunları söyledi: "İSO 500, satışlara göre yapılıyor. Bence bu çok yanlış. Dünyada önemli olan yüksek katmadeğerli ürün üretmek ve yüksek kârlılıktır. Çünkü kârlılık arttıkça yatırımlarınızı büyütürsünüz. Bu yüzden 'İSO 500 yerine kârlılıkta 500' listesi hazırlanmalı. Ciro değil kâr yarışı yapılmalı."