Çayda markalaştı, kahveye göz kırptı

Zincir marketlerin çay tedarikçisiyken markalaşma yoluna giden Efor Çay, ülkenin en büyük 5 çay üreticisinden biri oldu. Çaydan sonra kahve işine yönelen firma, Tokat'a 150 milyon TL'lik fabrika kurup 200 kişiye istihdam sağlayacak.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Rizeli İbrahim Akkuş tarafından temelleri 1998 yılında atılan Efor Holding, bugün çay başta olmak üzere gübre, kömür, yapı, enerji ve filo sektörlerinde Türkiye'nin önemli şirketlerinden biri haline geldi. Türkiye'nin büyük markalarına private label çay üretimi yapan grup, kendi markası 'Efor'u kurduktan sonra hızlı bir büyüme atağına geçti. Türkiye'deki yıllık 280 ton çay satışının yüzde 10.8'ini tek başına gerçekleştirdiklerini ifade eden Efor Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş, "2005 yılında Aktarım olarak başlayan çay yolculuğumuz, 2014 yılında marka ve kimlik değişimiyle Efor Çay adını aldı. Geçen yıl yaklaşık 27 bin ton çay satışı gerçekleştirdik. Kısa sürede Türkiye'nin ilk 5 çay üreticisinden biri olduk" dedi.

TOKAT'A FABRİKA AÇACAK

İçecekte yeni alanlarda büyüme kararı aldıklarını dile getiren İbrahim Akkuş şunları kaydetti: "Çaydan sonra kahve üretimine başlıyoruz. 150 milyon TL'lik yatırım yaptığımız ve Tokat Erbaa'da faaliyete geçecek olan Efor Çay&Kahve üretim ve paketleme tesisimiz 30 bin metrekarelik bir büyüklükte olacak. Bu fabrikada yıllık toplam 38 bin ton paketleme ve üretim kapasitemiz olacak. Bu tesiste Türk kahvesi, filtre kahve, çekirdek kahve çeşitleri üretilecek."

HALKA ARZA HAZIRLANIYOR

Bünyesinde 3'ü kömür 1'i gübre ve 5'i çay tesisi olmak üzere toplam 9 tesis bulunan Efor Holding, Tokat'taki fabrikayla tesis sayısını 10'a çıkaracak. Holding bünyesinde 1000 üzerinde çalışanları olduğunu anlatan İbrahim Akkuş, "Tokat fabrikamızın faaliyete geçmesiyle 200 kişiye daha iş olanağı sağlayacağız. Holding olarak 2023'te 5.2 milyar TL ciro yaptık. 2024 yılında da yüzde 50'lik bir büyüme hedefimiz var. Ayrıca Efor Çay olarak 2023 yılında halka arz başvurumuzu yaptık. Geçen sene KSS'si kabul edildi. 2024 için de sonuçlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

ÇAYI 'GÜNEŞ'TE DEMLEYECEK

Fabrikalarında sıfır atık ilkesiyle üretim yapan Efor Holding, çay üretimini topraktan bardağa kadar sürdürülebilirlik ve izlenebilirlik çerçevesinde gerçekleştiriyor. Gübre fabrikalarının enerji ihtiyacını GES santralinden karşıladıklarını anlatan Akkuş, "Efor Çay'da da enerji ihtiyacımızın yüzde 100'ünü Malatya Arapgir'de kuracağımız güneş enerji santralinden sağlayacağız. Bu kapsamda 6.5 milyon dolarlık bir yatırım projemizin çalışmalarına başlandı" dedi.

İNGİLİZLERE TÜRK ÇAYI İÇİRECEK

Türkiye'deki hedeflerini bir bir gerçekleştiren Efor Çay, gündemine yurtdışı yatırımlarını aldı. Türkiye'de çay konusunda üretim-tüketim dengesinin birbirine yakın olduğunu anlatan Akkuş, şunları kaydetti: "Türkiye'de üretilen çay ancak iç pazarın ihtiyacını karşılayabiliyor. Hatta yıllara göre değişmekle birlikte 20-25 bin ton civarında da ithalat yapılıyor. Bizler de Efor Çay ailesi olarak, 2024 yılı itibarıyla Balkan ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler'e ihracata başladık. Önümüzdeki dönemde bu yatırımlarımızı desteklemeye devam edeceğiz. 2025 yılı itibari ile ilk etapta Birleşik Krallık (UK) sonra da Dubai'ye tea shop açmayı planlıyoruz."