Çatıda üret, evde depola

Elektriğini çatıda üret, evde depola. Vatandaş artık çatıdaki paneliyle ürettiği elektriği evde depolayıp, ihtiyacı olduğunda kullanabilecek. Yaklaşık 6 bin dolarlık maliyetle kurulacak panel ve duvar tipi pille, tüketiciler evlerinde ‘yeşil enerji' kullanabilecek.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Kontrolmatik, enerji sektörünün en büyük sorunlarından biri olan depolamaya çözüm bulmak için Ankara Polatlı'da 180 milyon dolarlık bir yatırımın temellerini attı. Türkiye'nin ilk demir fosfat (LFP) pil üretim fabrikası olacak yatırımla 1 yıl içinde vatandaş çatıya kurduğu güneş enerjisi panelinin ürettiği elektriği şebekeye satmadan evdeki duvar tipi pillerde depolayabilecek.

CARİ AÇIĞI AZALTACAK

Büyüklüğü kombi kadar olan duvar tipi piller, gündüz güneş enerjisiyle üretilen elektrikle evin ihtiyacını karşılıyor. Gece ise gündüz fazla üretilen enerjiyi depolayıp gece kullanma olanağı sağlıyor. Yatırımın mimarı olan Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, "Ankara fabrikamızda lityum demir fosfat hücre, batarya modülü ve enerji depolama sistemleri üreterek sektörün artan yoğun depolama talebine cevap vereceğiz. Ürettiğimiz ürünlerle yüksek güçte enerji depolama ihtiyacı olan; enerji santralleri, şehir şebekeleri, fabrikalar, ev uygulamaları ve yüksek güç gerektiren iş makinaları, deniz taşıtı ve tren gibi alanlara hitap etmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı. Tesis, yıllık 250 milyon dolarlık ithalatının önemli bir kısmını yerli imkanlarla karşılayarak cari açığın azalmasına katkı sağlayacak. Kontrolmatik, bu yıl 1.5 milyar TL'nin üzerinde bir ciroya ulaşmayı hedefliyor.

SİSTEMİN MALİYETİ 6 BİN DOLAR AMORTİSMAN SÜRESİ 6 YIL

7.5 kilovatsaat (kWh), 10.5 kWh ve 14 kWh depolama kapasitesine sahip 3 ayrı model halinde piyasaya sürülecek duvar tipi pillerin fiyatı 2 bin 500 dolar ila 4 bin dolar arasında değişecek. Güneş paneliyle birlikte tüketici toplam 6 bin dolar maliyetle yeşil enerjiye kavuşmuş olacak. Depolama ünitesi bir günde kurulabilirken, sistemin amortisman süresi 4 ila 6 yıl arasında dağişiyor. Oldukça önemli bir yatırıma imza attıklarını belirten Aslanhan, fabrikanın sadece ilk fazında 250 kişinin istihdam edileceğini, tüm fazlar tamamlandığında ise 600 kişinin daha işe alınacağını söyledi. Yatırımla birlikte Ankara'daki üniversiteler ve sanayi odalarıyla işbirliği yapacaklarını belirten Aslanhan, "Kendi bünyemizde eğitim laboratuvarımız olacak. Hem araştırmacı, hem mühendis hem de kalifiye eleman yetiştireceğiz" dedi.

180 MİLYON $'LIK FABRİKA YATIRIMI

60 milyon dolar sermayeyle hayata geçirilecek yatırımın ilk fazı 250 MW saat kapasiteli olacak ve toplamda 3 fazda tamamlanacak. Üç faz tamamlandığında ise toplam 1.000 MW saat kapasiteye ulaşmış olacak. Tam kapasitesinde üretime başladığında 180 milyon dolarlık bir yatırıma ulaşması planlanan fabrikada ilk fazın bu yılın son çeyreğinde, ikinci fazın 2023'te son fazın ise 2025 yılında faaliyete geçmesi hedefleniyor. Şirket ayrıca bağlı ortaklığı Progresiva Enerji Yatırımları aracılığıyla lityum iyon depolama sistemleri kurup 30 yıl süreyle işletmek için de EPDK'ya lisans başvurusunda bulundu.