Çatı GES'lerle üretim katlandı! Sanayici çarkları güneşle döndürüyor

Lisanssız elektrik üretiminin yüzde 98'i güneşten geldi. Üretimdeki artışta çarkları güneşle döndürmek isteyen sanayicilerin yaptığı yatırımın etkisi büyük oldu.

Lisanssız elektrik üretiminde aslan payı "çatı tipi GES" sayesinde güneşin oldu. Türkiye'de tamamına yakını yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan lisanssız elektrik üretimi, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 16.8 artışla 14 milyon 797 bin megavatsaate ulaştı. Bu üretimin yüzde 97.62'si güneş enerjisi sistemlerinden karşılandı.

YÜZDE 95'İ GÜNEŞ

Geriye kalan üretimin yüzde 1.16'sını rüzgar, yüzde 0.59'unu biyokütle, yüzde 0.47'sini hidrolik ve yüzde 0.16'sı doğal gaz kaynakları oluşturdu. Türkiye'de güneş enerjisinden lisansız elektrik üretiminde benzer tablo 2022'de de yaşanmış üretim yüzde 17.3 artmıştı. Türkiye'de lisansız elektrik kurulu gücü geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 30 artarak 13 bin 40 megavat oldu. Bu miktarın yüzde 94.6'sı da güneş enerjisine dayalı santrallerden oluştu. Lisanssız güneş enerjisi üretiminde yaşanan artışta sanayiciye sağlanan mevzuat kolaylıklarının yanında maliyetler de etkili oldu.

MALİYETİ UYGUN

Güneş enerjisinden elektrik üretiminin birim maliyeti diğer enerji türlerine göre en düşük seviyede. Dünyanın en büyük bağımsız yatırım bankalarından Lazard'ın bu yıl yayımladığı analizde, ilk yatırım maliyeti, işletme ve bakım masrafları, yakıt giderleri dahil edilerek yapılan hesaplamalara göre, bugün megawatt (MW) saat başına güneşin maliyeti 24 dolar, nükleerin 31 dolar, doğal gaz santralinin 39 dolar ve kömürlü termik santralinin 52 dolar. Ayrıca organize sanayi bölgelerinde kurulum için yer bulamayan sanayicilere bulunduklar ışehir dışında da santral kurabilme kolaylığı getirilmesi de üretim ve kapasite artışını etkileyen önemli bir unsur oldu.

YATIRIM ARTIŞI DEVAM EDECEK

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) Başkanı Ömer Çelebi, lisanssız elektrik şebekelerinde üretimin artmasının Türkiye'nin yenilenebilir enerjideki hedeflerine olan kararlığının bir göstergesi olduğunu ifade ederek, "Yakın gelecekte yenilenebilir enerji üretiminde daha da kararlılıkla yükselen yatırımlar ve üretim miktarlarının artmasını bekliyoruz" dedi.

YUSUFELİ'NDE TAM KAPASİTE ENERJİ ÜRETİMİNE HAZIRLIK

Artvin'de inşa edilen Türkiye'nin en yüksek barajı Yusufeli'de, 1 milyar 938 milyon metreküp su depolandı. Yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon kilovatsaat olması planlanan Yusufeli'nde, tam kapasite için son denemeler yapılıyor. Su seviyesinin 710 kotuna ulaşmasıyla tam kapasite enerji üretim aşamasına geçilecek. Barajdaki çalışmaları yakından takip eden AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik, su seviyesinin 24 Haziran'da 710 metre seviyesine çıkacağını belirterek "Su seviyesi 24 Haziran'da 710 metre seviyesine çıktığında neredeyse 2 milyar kilovatsaate yakın enerji üretilecek" dedi. Çelik "Ülke ekonomisine yıllık 6 milyar liralık bir katkı sağlayacak. Bir başka ifadeyle Yusufeli ilçemizdeki Yusufeli Barajı 2.5 milyon kişilik bir şehri aydınlatacak. Böyle muazzam bir eseri çok şükür ülkemize kazandırdık. Katkı sağlamaya devam edecek" diye konuştu.