Çarklar hızlandıkça işsizlik düşüyor

Mayısta sanayi üretimi beklentilerin aksine % 1.7 artarken aynı ayda istihdam da zirveye çıktı. İstihdam oranı yüzde 50 olurken, işsizlik oranı % 8.4'le 12 yılın en düşüğünü gördü.

Sanayi üretimi, uygulanan sıkılaştırma tedbirlerine rağmen iki ayın ardından mayısta yeniden büyüme gösterdi. Sanayi üretimi aylık bazda yüzde 1.7 artarken aynı ayda istihdam da zirveye çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre mayıs ayında işsiz sayısı 27 bin kişi azalarak 3 milyon 11 bine indi. İşsizlik oranı da önceki aya göre 0.1 puan gerileyerek yüzde 8.4 seviyesinde gerçekleşti. Böylece işsizlik oranı Mayıs 2013'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. Mayıs 2013'te işsizlik oranı 8.2'ye inmişti. İşsizlik oranında en düşük rakama ise yüzde 8'le Mayıs 2006'da ulaşılmıştı.

ADIMLAR ETKİLİ OLDU

Mayıs ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayına göre ise 1.1 puan azaldı. Söz konusu ayda 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı da bir önceki yıla göre yüzde 1.3 düşerek yüzde 15 oldu. İş gücü bir önceki aya göre 245 bin kişi artışla 35 milyon 931 bin kişiye; iş gücüne katılma oranı da bir önceki aya göre 0.3 puan artarak yüzde 54.5 seviyesine yükseldi. Rakamları değerlendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyüme için attıkları kararlı adımların neticesinde işsizlik verilerinde beklenen sonuçları aldıklarını bildirdi.

DESTEK SÜRECEK

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise "Geçmişte yüzde 25'lere yükselen genç işsizlik oranının yüzde 15'lere gelmesi sevindirici. İhracattaki artış ve ithalattaki düşüş, ekonomik büyümeye pozitif katkı sağlayarak istihdam göstergelerini desteklemektedir" dedi. Bolat "Uyguladığımız politikalarımızla üretim ve istihdamı desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

YILMAZ: UYGULANAN POLİTİKA ETKİLİ OLUYOR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, mayıs iş gücü istatistiklerine göre, iş gücüne katılım oranının yüzde 54.5 ile tarihi zirveye ulaştığını bildirdi. Dezenflasyon sürecinde uyguladıkları istihdam dostu politikalar sayesinde ekonominin istihdam üretmeye devam ettiğini belirten Yılmaz, istihdam verilerinin Orta Vadeli Program (OVP) beklentilerine göre iyi performans gösterdiğini söyledi. Yılmaz "İstikrarlı, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme için gençlerin ve kadınların üretimde daha fazla rol üstlenmesini önemsiyoruz. Bu çerçevede uyguladığımız politikalar sayesinde gençlerde işsizlik geçen yılın aynı ayına göre 1.3 puan azalarak yüzde 15, kadınlarda ise aynı oran 2 puan azalarak yüzde 11 olarak gerçekleşmiştir. Dezenflasyon döneminde ilerlerken, kalkınma odaklı politikalarımızla istihdamı artırmaya devam edeceğiz" dedi.

105 BİN 724 GENCE GİRİŞİMCİ TEŞVİKİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, gençlere yönelik teşvikler ve İŞKUR'un genç istihdamı artırmak için yaptığı çalışmalara ilişkin videolu açıklama yaptı. 'Genç Girişimci Teşvik Uygulaması'nı çok önemsediklerini vurgulayan Işıkhan "2024 yılı mayıs itibarıyla 105 bin 724 genç bu teşvikten yararlandı" dedi.