Çarklar hızlandı

Aralık ayında sanayi üretimi son 22 ayın en yüksek artış hızını yakaladı. Endeksteki yüzde 8.6’lık artış, son çeyrek için ekonomide yüzde 5’lik büyümenin habercisi oldu.

Büyümenin öncü göstergesi sayılan sanayi üretimi aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.6 arttı. Yaşanan artış 22 ayın en yükseği oldu. Piyasalarda, sanayi üretim endeksinin yüzde 6.7 artması bekleniyordu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre 2019’un son çeyreğinde ise sanayi üretimi yüzde 5.8 artış gösterdi. Böylece geçen yılın son çeyreğinde ekonomide yüzde 5’lik büyüme beklentisi de güçlenmiş oldu.

YÜZDE 5 BÜYÜRÜZ

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, “Son çeyrekte yakalanan bu ivme ve baz etkisinin katkısıyla yüzde 4.5-5 aralığında bir büyüme yakalanabilir” dedi. TSKB Ekonomisti Şakir Turan da “Dördüncü çeyrekte yüzde 5 civarında yıllık büyüme ile 2019 genelinde GSYH büyümesinin yüzde 0.5 civarında oluştuğunu hesaplıyoruz” dedi.

İŞ DÜNYASI MEMNUN

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Abdurrahman Kaan ise sanayi üretimindeki artışın iç talepteki canlanmanın genele yayıldığına işaret etmesi bakımından reel sektör adına oldukça sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti. Kaan “Sanayideki toparlanmanın yeni yılın ilk çeyreğinde de sürmesini bekliyoruz” dedi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ise “Sanayi sektörümüze verilen destekler, üretim olarak geri dönmektedir, boşa gitmemektedir” dedi.

BERAT ALBAYRAK: ATTIĞIMIZ ADIMLAR MEYVESİNİ VERİYOR

Sanayi üretim endeksi sonuçlarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak katma değerli üretime, ihracata ve istihdama dayalı büyüme için atılan adımların meyvelerini verdiğini söyledi. Albayrak “Reel sektörümüzü desteklemeye ve ekonomiye güveni artırmaya devam edeceğiz” dedi. Albayrak’ın paylaşımında yer alan infografikte “Sanayi üretim endeksi 2019 yılının son ayında da güçlü yükselişini sürdürüyor. Göstergeler, reel sektör için ivmelenme sürecinin sağlam adımlarla devam ettiğinin öncü göstergelerini ortaya koyuyor” ifadesi yer aldı.

MUSTAFA VARANK: ÜRETİMİN ÖNCÜLÜĞÜNDE BÜYÜMEYE ODAKLANDIK

Twitter hesabından sanayi üretim endeksi verilerini değerlendiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “Bu performansı kalıcı hale getirmeye, üretim öncülüğünde büyümeye odaklandık” dedi. Varank “Büyümenin hız kazandığı, reel sektörün güçlendiği, istihdamın yükselişe geçtiği bir yıl için çalışıyoruz. Yıllık bazda endeksin tüm bileşenleri pozitif seyir gösterdi. Sermaye malı, ara malı ve yüksek teknoloji alanlarındaki güçlü eğilim, gelecek açısından doğru yolda olduğumuzun göstergesi” diye konuştu.