Cari işlemler açığında büyük düşüş: 31,8 milyar dolar geriledi

Ticaret Bakanlığı, 2024 Mayıs ayı cari işlemler açığına ilişkin son verileri paylaştı. Buna göre yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, son 1 yılda 31,8 milyar dolar azaldı.

aksam.com.tr

2024 yılı mayıs ayında cari işlemler açığı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 84,1 oranında azalışla 1,2 milyar dolar oldu.

Ticaret Bakanlığı, cari işlemler açığı verilerini açıkladı.

Buna göre cari işlemler açığı, 2024 yılı ocak-mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 53 oranında azalarak 17i6 milyar dolar olarak kaydedildi.

2023 yılı mayıs ayında 57 milyar dolar olarak gerçekleşe yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, bir yıl sonra 31,8 milyar dolar azalarak 25,2 milyar dolara geriledi.

2022 HAZİRAN AYINDAN SONRAKİ EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari işlemler açığı verilerini değerlendirdi.

Sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Bakan Şimşek, cari işlemler açığının 25,2 milyar dolarla 2022 yılı Haziran ayından sonraki en düşük seviyesine gerilediğini bildirdi.

Bakan Şimşek, şu ifadelere yer verdi:

"İstikrar, güven ve dayanıklılık artıyor, cari açık önemli bir sorun olmaktan çıkıyor. Dış borcun milli gelire oranı düşüyor ve rezerv birikimi hızlanıyor.

Yıllık cari açık mayısta 25,2 milyar dolarla 2022 yılı Haziran ayından sonraki en düşük seviyesine geriledi.

Cari açıktaki düşüşün yanı sıra olumlu dış finansman görünümü devam ediyor. Yılın ilk beş ayında portföy girişi 19,1 milyar dolara ulaştı.

Bankacılık ve reel sektörün uzun dönem dış borç çevirme oranları geçen sene ocak-mayıs dönemindeki yüzde 97 ve yüzde 73 seviyesinden bu yılın aynı döneminde sırasıyla yüzde 160 ve yüzde 123'e yükseldi.

Cari açığın milli gelire oranının ikinci çeyrekte yüzde 2,5'in altına gerilemesini bekliyoruz. Yapısal reformlarla ekonomik dönüşümü gerçekleştirerek sürdürülebilir cari açığa ulaşacağız. Böylece ülkemizin dış finansman ihtiyacını kalıcı olarak düşüreceğiz."