Cari açığı azaltacak 1 milyar dolarlık yatırım

Cengiz Holding, Eti Bakır ve Eti Alüminyum’a 2023 yılına kadar 1 milyar dolarlık yatırım yapacak. Yeni yatırımlarla cari açığın yüzde 4’üne denk gelen 2 milyar dolarlık bir ithalat yerli ürünle ikame edilecek. 

Ufuk KORCAN

Cengiz Holding Genel Müdür Yardımcısı Murat Ergönül, Eti Bakır ve Eti Alüminyum’a 2023’e kadar yapılacak 1 milyar dolarlık yeni yatırımla sanayi tesislerinde toplam istihdamlarının 10 bin kişiye ulaşacağını belirterek, “Yeni yatırımlarımızın tamamlanmasıyla 2023’te yaklaşık 2 milyar dolarlık açığı ikame edeceğiz” dedi.

1.500 kişiyi işe alacak

İstanbul Havalimanı’ndan gerçekleştirilen ilk yurt dışı seferi olan Kıbrıs uçuşuna katılan ekonomi basınının temsilcileriyle bir araya gelen Ergönül, Cengiz Holding’in 2023 hedeflerini paylaştı. Ergönül, Eti Bakır ve Eti Alüminyum gibi kapanmak üzere olan firmaları aldıklarını, bu iki firmaya 10 yılda toplam 1 milyar 175 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyledi. Eti Bakır ve Eti Alüminyum tesislerinde 5 bin kişiye istihdam sağladıklarını belirten Ergönül, “1.2 milyar dolar yatırımla da Mardin’deki Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’ni inşa ettik. Yıl sonunda bu yatırımı tamamlayarak ülkemize kazandıracağız. Böylece bu yılın sonunda Mardin’e alınacak bin 500 kişi ile sanayi şirketlerimizdeki toplam istihdam 6 bin kişiyi aşacak. Bugün itibarıyla yılda 800 milyon dolarlık cari açığı ikame ediyoruz. 2023’te Eti Bakır ve Eti Alüminyum’un devam eden 1 milyar dolarlık yeni yatırımlarının tamamlanmasıyla 2023’te yaklaşık 2 milyar dolarlık açığı ikame edeceğiz. Türkiye’nin cari açığının yaklaşık 50-60 milyar dolar olacağını düşünürsek, yaklaşık % 4’ünü karşılayacağız" dedi.

Elektrikli otonun kalbinin kalbi

Mardin Entegre Tesisleri’nde akıllı telefon, tablet, bilgisayar ve elektrikli arabalar gibi birçok teknoloji ürününü çalıştıran bataryaların ana maddelerinden kobaltın üretimini de gerçekleştireceklerini aktaran Ergönül, şunları kaydetti: “Tonu 75 bin dolar civarında olan kobalt üretimi geçen yıl yüzde 1 azalarak 110 bin tona düştü. Tesislerimiz üretime başladığında dünyanın sayılı kobalt üreticileri arasında yer alacağız. Yerli otomobilini yapmaya hazırlanan Türkiye, kobaltla ilgili sıkıntı yaşamayacak.” 

Yerli şeffaf zırh geliyor

Murat Ergönül, Seydişehir’de kurulu Eti Alüminyum’un, cevherden alüminyum üreten Türkiye’nin tek tesisi olduğuna dikkati çekerek, “Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ve iki yeni stratejik ürünle 560 milyon dolar daha yatırım planladık. Bu iki üründen biri olan özel alüminayı halihazırda sadece ABD, Almanya, Çin ve Macaristan üretebiliyor. Şeffaf zırhın hammaddesi olan özel alümina çok değerli ve temini zor bu ürünün geliştirilmesi çok önemli" diye konuştu.