Cari açığa karşı dev hamle

Erdemoğlu Holding'e bağlı SASA, petrokimyada yerlileşme hamlesi kapsamında Adana'da kuracağı 935 milyon dolarlık PTA tesisinin inşaatı için imzayı attı. Tesis, Türkiye'nin cari açığını yıllık 400 milyon dolar azaltacak.

Erdemoğlu Holding'in 5 yıl önce satın aldığı SASA, Türkiye'nin yıllık cari açığını yılda 400 milyon dolar azaltacak 935 milyon dolar bedelli dev PTA tesisinin inşaatına başlıyor. İki yılda tamamlanacak süreç için İspanyollarla devam eden görüşmelerde resmi anlaşma sağlandı. Dünyanın sayılı firmalarından İspanyol Technicas Reunidas firmasıyla imzalanan anlaşma çerçevesinde, Adana'daki SASA kompleksi içinde PTA tesisi inşa edilecek. Tesis yıllık 1.5 milyon ton kapasiteli olacak. Anlaşma ile, İspanyol firma tesis için anahtar teslim mühendislik, satın alma ve montaj hizmetlerini sağlayacak.

EN YÜKSEK KAPASİTE

Kendi enerjisini de üretecek olan tesis, dünyadaki tek hatta en yüksek kapasiteye sahip olacak. Türkiye'de kurulu en yüksek kapasiteli petrokimya tesisi özelliğini de taşıyacak. SASA son üç yılda 1 milyar dolarlık yatırımla polyester üretiminde kapasitesini yıllık 1.4 milyon tona çıkararak Çin ve Hindistan dışındaki en yüksek kapasiteye ulaşmıştı. Şirket yeni yatırımıyla da kendi hammaddesini üreterek rekabetçi konumunu güçlendirecek.

EN BÜYÜK ÜRETİCİ OLACAK

SASA'nın üreteceği PTA, polietilen tereftalat (PET) üretiminde hammadde olarak biliniyor. PET de hem polyester ipliğin üretilmesinde, tekstil, sağlık, ambalaj sektörlerinde anahtar hammadde olarak kilit öneme sahip. SASA Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, bu gelişmeyle SASA'nın alanında Çin ve Hindistan dışındaki en büyük üretici olacağına dikkat çekti.

SON 3 YILDA 3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Yerli ve milli politikalar merkezli hareket eden SASA, son 3 yılda yaklaşık 800 milyon dolar tutarındaki yatırımlarıyla toplamda 3 bine yakın ek istihdam yarattı. Şirket, 300 milyon dolarlık cari açığın kapatılmasına da katkı sağladı.