Çanlar Rusya için çalıyor: Petrol yedi yılın dibinde

OPEC toplantısının ardından düşüşünü sürdüren petrolde, Şubat 2009'dan sonra ilk kez 40 doların da altını görüldü. Uzmanların tahminlerine göre brentte 33 dolara kadar düşüş yaşanabilir. Bu seviyelerin kalıcı olması ise Rusya'nın iflasını bile beraberinde getirebilir.

Ve Putin'in korktuğu başına geldi. Küresel ekonomideki büyüme endişelerinin yanı sıra geçtiğimiz hafta OPEC toplantısından çıkan 'üretimi kısmama' kararı sonrasında kayıplarını hızlandıran brent petrolün varili 40 dolar seviyesine kadar gerilerken Aralık 2008'den beri en düşük seviyesine indi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Energy Aspects uzmanı Richard Mallinson, petrol fiyatlarındaki ani düşüşün OPEC'in geçen cuma günü yaptığı toplantı nedeniyle gerçekleştiğini belirterek, kartelin üretim kotasındaki belirsizliğe işaret etti. Kriz öncesinde 150 dolar sınırına dayanan petrol fiyatlarındaki bu hareket bazı ülkelerin kasasına doldururken, bazılarını ise uçurumun kenarına yaklaştırıyor. Aynı Türkiye-Rusya örneğinde olduğu gibi... Ciddi bir petrol ithalatçısı olan Türkiye, varil başına her düşüşten ciddi biçimde fayda sağlarken, 40 dolara gerileyen varil fiyatı, zaten ekonomik sıkıntıda olan Rus Hükümeti için tehlike çanlarının çalması anlamına geliyor.

30 dolara inerse...

Gelirinin büyük kısmı petrol ihracatına bağlı olan ve sattığı petrol Ortadoğu'daki gibi düşük maliyetli olmayan Rusya, petrolün 30 dolar bandına indiği bir senaryoda iflas bayrağını çekebileceği bile konuşuluyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 63'üne göre, ham petrol fiyatlarının 30 dolarlara düşmesi ülke ekonomisinde mali sistemi tehdit edecek kadar büyük sorunlar yaratabilir.

'Türkiye'ye satmam' diyemez

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ertürk de yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Biz nasıl ki yarın Rusya'ya 'Biz senden gaz almıyoruz' diyemiyorsak, Rusya'da yarın bize 'Artık ben size gaz vermeyeceğim' diyemez. Böyle bir risk, alınamayacak bir risktir. Ayrıca Rusya ekonomisi özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşle oluşan kırılgan yapı içerisinde 'Türkiye'ye doğalgaz vermiyorum' demeyi kaldıracak durumda değil." 

En çok Türkiye kazanıyor

Petrol fiyatlarındaki 10 dolarlık düşüş, Rusya’nın döviz gelirlerini 20 milyar dolar azaltırken, Türkiye'nin cari açığı ise her 10 dolarlık düşüşte 5 milyar dolara yakın düşüyor. Aynı şekilde enflasyon gerilerken büyüme rakamı da yukarı çıkıyor. 

10 dolarlık düşüş 20 milyar demek!

Petrol fiyatlarındaki 10 dolarlık düşüş, Rusya’nın döviz gelirlerini 20 milyar dolar azaltıyor...