Çamlıca Kulesi'nin açılışı bugün

Çamlıca Kulesi açılıyor. 369 metrelik Çamlıca Kulesi bugün törenle açılıyor. Bakan Karaismiloğlu, dünyada ilk defa bir haberleşme kulesinden aynı anda 100 adet FM radyo yayını yapılabildiğine dikkat çekti.

Altı yılda tamamlanan ve İstanbul'un simge yapıları arasına girecek olan Çamlıca Kulesi bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılıyor. Açılış öncesinde Çamlıca Kulesi'nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, şu bilgileri paylaştı: "Yapımına 2017 yılında başladığımız Çamlıca Kulesi, toplam 30 bin 150 metrekare bir alana sahip. Deniz seviyesinden 587 metre yüksekliğiyle İstanbul'un ve hatta Avrupa'nın en yüksek yapısıdır. Çelik anteniyle birlikte yerden 369 metre yüksekliğe ulaşıyor." Çamlıca Kulesi sayesinde Türkiye'nin yayıncılık alanında bir ilke daha imza attığını, dünyada ilk defa bir haberleşme kulesinden aynı anda 100 adet FM radyo yayını yapılabildiğini aktaran Karaismailoğlu, İstanbul'da yayın yapan FM radyo ve TV kanallarının tek bir kuleden hizmet vereceğini kaydetti.

33 BÜYÜK ANTEN SÖKÜLDÜ

Çamlıca Tepesi ve İstanbul'un adeta bir anten çöplüğünün gölgesinde yaşadığını belirten Karaismailoğlu, bu antenlerden İstanbul'u ve İstanbulluları kurtarmak gerektiği bilinciyle projeyi başarıyla hayata geçirdiklerini dile getirdi. Karaismailoğlu, kuleyle Çamlıca Tepesi'nde dağınık halde bulunan 33 büyük antenin söküldüğünü ifade etti.

İSTANBUL'UN EN YÜKSEK YAPISI

* Uzunluğu 369 metre ve deniz seviyesinden ise 587 metre yüksekte bulunan Çamlıca Kulesi, İstanbul'un en yüksek yapısı oldu.

* 2015'te inşaatına başlanan kulenin mimarı Melike Altınışık.

* Çamlıca Kulesi'ni yılda 4.5 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

* 30 bin 150 metrekarelik kule çevresindeki sosyal alanlarda, çeşitli türlerde 2 bin 750 adet ağaç dikildi.

* 9 büyüklüğünde depreme ve şiddetli rüzgara karşı dirençli bir şeklide inşa edilen Çamlıca Kulesi'nin zemin altında 4 ve üzerindeki 45 katıyla 49 katı bulunuyor.

Kuleyi, mimar Melike Altınışık tasarladı