Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: Ev kadınları için çalışmayı başlattık

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, ev kadınlarına yönelik isteğe bağlı sigorta sözünü orta vadede mutlaka yerine getireceklerini söyledi. Bakan Işıkhan “Sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarından da fikir alacağız.” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kanal 7'de katıldığı bir programda ev kadınlarına isteğe bağlı sigorta ve Bağ-Kur'dan prim gün sayısının düşürülmesine dönük vaatlerin orta vadede mutlaka yerine getirileceğini söyledi. Işıkhan "Ev kadınlarına yönelik 3'te 1 prim desteği kapsamında çalışmalarımızı başlattık. Burada isteğe bağlı sigorta kapsamında bir sistem kuruyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın sözü. Biz bunu yerine getireceğiz. Bundan kesinlikle bir sapma olmayacak. Bunun zamanı ve şartları oluştuğunda zaten biz alandaki sendikalarımızdan, sivil toplum kuruluşlarından fikirler alacağız" dedi.

Işıkhan "Çalışma belli bir noktaya gelince Hazine ve Maliye Bakanlığımızın yetkilileri ile bir araya gelip düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Zaman olarak da orta vadede bu yapılacaktır" diye konuştu. Işıkhan Bağ-Kur primlerinin SSK ile eşitlenmesi konusunda ise "Bağ-Kur'luların beklentisini ben saygı ile karşılıyorum. Çalışmalarımız devam ediyor. Gün sayısını 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürülmesi seçim öncesi verilen vaatti. Bu vaadimizi de yerine getireceğiz. Kısa zamanda bunu neticelendirmeye gayret edeceğiz. Bütçe disiplinimiz el verdiği sürece beklemek için sebep de kalmayacak" diye konuştu.

DENETİMLER YOLDA

Kayıt dışı ile mücadeleye de değinen Bakan Işıkhan, "Bu konuda denetim mekanizmalarımızı hızlandıracağız. Ama bu denetim mekanizmalarımızı cezaya yönelik değil tamamen danışmanlık ve rehberlik amaçlı sürdüreceğiz. Yani kayıt dışı sistemde çalışan vatandaşlarımızın sağlık güvencesi olmayacak. İleriye yönelik prim toplanması söz konusu olmayacağına göre yarın emekli de olamayacak. Bu yüzden bazı sektörlerde bu kayıt dışılığı önleme noktasında özel çalışmalar yapıyoruz. Bununla mücadele etmemiz gerekiyor. Yüzde 52 dolayından şu anda yüzde 28,6 düzeyine düşürdük" dedi.

9 BİN İLAÇ GERİ ÖDEME KAPSAMINDA

Vatandaşların neredeyse yüzde 99'unun sosyal güvenlik kapsamı içerisine alındığını belirten Işıkhan, "Vatandaşlarımıza bu desteği veriyoruz. 2002 yılında yüzde 70 dolayında olan bu rakam yüzde 99'a ulaşmış durumda. Bunun dışında ilaçların geri ödenmesi kapsamında 2000'li yıllarda 3 bin 986 ilacı geri ödeme kapsamında alırken bugün 9 bin" dedi.

EYT İLE 2 MİLYON KİŞİ EMEKLİ OLDU

Bakan Işıkhan "EYT'den yararlanan sayısı şu an itibarıyla 2 milyon. 2018'den bu yana emeklilere ödenen bayram ikramiyelerinin toplamı 166 milyar TL" dedi. Sosyal güvenlik sisteminde aktif-pasif dengesine ilişkin sorulan soru üzerine Işıkhan, şöyle yanıt verdi: "Aslında arzu edilen 4 çalışanın 1 emekliyi karşılaması gerekiyor, şu an 1.68 çalışan karşılıyor. Gelecekte daha da zorlayacak. Bu yüzden istihdam bizim için çok önemli. En önemli hedefimiz prim ödeyenlerin sayısını artırmak. Ve kayıt dışılıkla mücadele, bakın yüzde 52'den yüzde 28'e düştük daha da düşüreceğiz."