Çağın malzemesinde zirveye oynuyoruz

‘Çağın malzemesi' olarak adlandırılan kompozitte Türkiye atağa kalktı. Sektör temsilcisi Barış Pakiş 5 yıl içinde 7 milyar dolar büyüklüğe ulaşmak istediklerini söyledi.

SERDAR SAĞLAM

Türkiye'de yaklaşık 3 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip kompozit sektörünün çatı kuruluşu olan Kompozit Sanayicileri Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Barış Pakiş, sektörün durumunu ve gelecek hedeflerini açıkladı. Türkiye'nin kompozit konusunda dünyada öne çıkan ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

FUAR İVME VERECEK

Kompozit sektörüne olan ilginin artması için dernek olarak çalışmalara hız verdiklerini, Türkiye'nin kompozit üssü olabileceğini söyleyen Barış Pakiş, "Türkiye'de de yıllar içerisinde çok iyi noktalara gelebilecek bir fuar düzenlemeyi hedefliyoruz. Türk kompozit endüstrisinin uluslararası buluşma noktası olması hedefiyle 10-12 Ekim 2024 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde 'Meet4Composite' fuarını düzenleyeceğiz. Fuarımızın desteği ile sektörümüzü çok daha hızlı büyütebileceğimize inanıyoruz. Gelecek 5 yıl içinde sektörümüzün büyüklüğünü 7 milyar dolar seviyelerine çıkarmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

KOMPOZİT NERELERDE KULLANILIYOR?

Kompozit hafif ve mukavemeti yüksek bir ürün.

Uçaklar, otomobiller bu ürünle hafifleyip, daha az yakıt harcarken savunma sanayiinde çok kritik bir ürün olarak karşımıza çıkıyor.

Gelecekte hidrojen depolama kısmında karşımıza çıkacak malzeme rüzgar tribünlerinde de kullanılıyor.

PASTADAN ALACAĞIMIZ PAYI ARTIRACAĞIZ

Barış Pakiş: "Global kompozit pazarının 2026 yılında yüzde 7,5 büyüyerek 126,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye'nin bu ticaretten aldığı pay ise yüzde 1 ila 1,5 arasında değişiyor. Biz, bu pastadan daha fazla pay almak istiyoruz. Bizim hedefimiz, Türkiye'yi bir 'kompozit üssü' haline getirmek. Aslında bu ortama da sahibiz."