Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde yer alan Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) kapsamında düzenlenen Dünya Türk Girişimciler Kurultayı, İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı görkemli bir törenle başladı. Kurultay, 95 ülkeden 2.000’in üzerinde Türk girişimcisini bir araya getirdi. Kurultayın açılışında konuşan T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, büyük bir güç ve potansiyele sahip olan Türk işadamlarının dünyada çok geniş bir coğrafyaya yayıldığını vurguladı. Kazancının, ekmeğinin peşinde olan iş adamlarını Çağdaş Alperenlere benzeten Cumhurbaşkanı, insanların vatanlarını terketmesi altındaki en temel sebebin ekonomik gerekçeler olduğunu söyledi.
TÜRK VATANDAŞLARI 167 ÜLKEDE
Son 13 yıl boyunca yurtdışında Türk müteşebbislerinin sayısının önemli oranda arttığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan , 19’u yoğun olmak üzere Türklerin dünyanın 167 ülkesinde var olduğunu, Türklerin milli ve manevi değerlerinden asla vazgeçmemeleri gerektiğine vurgu yaptı.
PAZARLAR BULACAĞIZ
Açılış konuşmasında, Türk diasporasının tanıtım faaliyetlerinin önemini vurgulayan T.C. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ise, Türk iş adamlarının dünyanın her yerinde büyük ve çok sayıda işe imza attığına dikkat çekti. Ekonomi Bakanı Elitaş, Türkiye’nin küresel arenada yeni pazarlar bularak, müteahhitlik gibi sektörlerdeki iddiasını sürdüreceğini söyledi.
165 milyar $ yatırım
TOPLANTIDA konuşan Elitaş, güven veren ve öngörülebilir yatırım ortamıyla Türkiye'nin 2003-2015 döneminde 165,4 milyar dolar yabancı yatırım çektiğini belirtirken "Dile kolay... 2002’ye kadar çekebildiğimiz yatırım miktarı sadece 15,1 milyar dolardı. Sadece geçen sene 16,8 milyar dolar yatırım çekmeyi başardık" diye konuştu.
5.5 milyon Türk evinden uzakta
- 5,5 milyonun üzerinde Türk yurtdışında yerleşik yaşıyor.
108 ülkede 8.730 proje
Türk müteahhitlerin 108 ülkede 325 milyar dolar tutarında toplam 8 bin 730 adet proje üstlendiğini belirten Elitaş, şöyle devam etti: "Polonya’da, Dubai’de metroyu bizim iş adamımız inşa ediyor, Irak’ı bizim müteahhitlerimiz imar ediyor. Ailelerin evlerinde Türk dizi ve filmleri seyrediliyor. Bu örnekler gösteriyor ki, iş adamlarımız için artık 'uzak coğrafya' şeklinde bir kavram mevcut değil."
Öncelik TTIP Anlaşması
Türk ekonomisinin gündemindeki yoğunluğa işaret eden Elitaş, "TTIP, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve tabi ki yeni Serbest Ticaret Anlaşmaları ile Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması (YKTK) Anlaşmaları müzakereleri önümüzdeki dönemde gündemimizin ilk sıralarında yer alacak. Ayrıca, uzak coğrafyalara, özellikle Asya-Pasifik, Latin Amerika ve Sahra Altı Afrika’ya yönelik eylem planlarını bir an önce hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.
Amerika'dan Asya'ya Afrika'dan Pasifik'e
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan Kurultay’ın açılışında yaptığı konuşmada DTİK’in, DEİK bünyesinde faaliyet gösteren 131 İş Konseyi’nden biri olduğunu söyledi. Türk diasporasının siyasi sebeplerle değil, çalışmak için Türkiye’den ayrılan vatandaşlarımız tarafından oluştuğuna dikkat çeken DEİK Başkanı Vardan, Türk diasporasının önceden sadece Avrupa’da varlık gösterirken, bugün Amerika’dan Asya’ya, Afrika’dan Pasifik ülkelerine kadar dünyanın her yerinde olduğunu vurguladı.
Beş kıtadan katılım
5 kıtadan 2.000’e yakın Türk girişmcisini bir araya getiren kurultayda, katılımcıların dörtte birinin 35 yaş altı genç ve dinamik girişimcilerden oluştuğunu hatırlatan Vardan, Türk diasporasını dünyanın en etkin ve en güçlü 3 diasporasından biri olmasını hedeflediklerini de söyledi. DTİK Başkanı Nail Olpak ise, günümüz dünyasında diasporaların dayanışma içersinde çalıştığına ve sıkıca kenetlendiklerine dikkat çekti. Türk diasporasının, dünyanın en büyük 10’uncu diasporası olduğuna değinen Olpak, gelecekte bu imkanın daha iyi değerlendirileceği inancını yineledi.
Bakanlardan kapalı oturum
Ekonomi Bakanlığı, Dış Ekonomik ilişkiler Kurulu (DEİK) ve Dünya Türk İş Konseyi tarafından Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen "Dünya Türk Girişimciler Kurultayı"nda, "Bakanlar Oturumu" gerçekleştirildi. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın moderatörlüğünü yaptığı, basına kapalı oturumda, Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ve Yalçın Akdoğan, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal açıklamalarda bulundu. Bakanlar ayrıca katılımcıların sorularını yanıtladı.