Büyümeye aşılama dopingi

Büyümeye aşı desteği. Aşılamanın hızlanması ekonominin öncü göstergelerine de yansıyor. Reel kesim güven endeksi 7 yılın, kapasite kullanımı ise 1.5 yılın zirvesine çıktı. Ekonomistler yıl sonunda % 5.5'in üzerinde büyüme bekliyor.

Aşılamanın hızlanması ve kısıtlamaların kaldırılması ekonomiye de olumlu yansımaya başladı. Merkez Bankası'nın dün açıkladığı verilere göre sanayide kapasite kullanım oranı, haziranda yüzde 76.6 ile Aralık 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Reel kesim güven endeksi de haziranda 113 ile Mayıs 2014'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü. Merkez Bankası'nın açıkladığı kapasite kullanımında 1.3 puan, reel kesim güven endeksinde ise 2.7 puan artış yaşandı. Sektörel güven endeksi de hizmet sektöründe yüzde 6.2, perakende ticaret sektöründe yüzde 4.8 ve inşaat sektöründe yüzde 3.6 yükseldi. Uzmanlar büyüme patikasına ışık tutan öncü göstergelerde yaşanan bu artışları, son haftalarda yoğun aşılama hareketinin başlaması, ihracat ve turizmden gelen olumlu haberlere bağladılar.

İYİMSERLİK ARTIYOR

Uzmanlar bu durumun ekonomide geleceğe yönelik iyimserliği artırdığını belittiler. Analistler, özellikle dün açıklanan verilerin bunun önemli göstergesi olduğunu, salgının kontrol altında kalmaya devam etmesi durumunda verilerin kalıcılık arz edebileceğini vurguladı.

'İKİNCİ ÇEYREKTE BAZ ETKİSİYLE %20 BÜYÜME GÖREBİLİRİZ'

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, "Salgının ilk dalgasının yarattığı baz etkisi nedeni ile yüzde 20'ye yakın çift haneli büyüme görülmesi söz konusu olacak. Buna karşılık, haziran gerçekleşmesi ikinci çeyrek ortasında görülen ivme kaybının ılımlı kaldığını ve takip eden çeyreklere taşınması olasılığının şu an için düşük kaldığını gösterdi. Son dönemde finansal koşulların belirgin sıkılaşmasına rağmen salgın kısıtlamalarının gevşetilmesi ile iç talebin toparlandığı gözlenirken, dış talebin küresel aktivite nedeni ile güçlü seyretmeye devam etmesi büyüme eğilimine destek vermektedir" dedi. Bürümcekçi 2021'in tamamı için yüzde 5.5 büyüme beklentileri olduğunu belirtti.