Büyümede pozitif dönem

Türkiye ekonomisi, üçüncü çeyrekte yıllık %0.9, çeyreklik %0.4 büyümeyle tekrar yükselişe geçti. Türk ekonomisi bu performansıyla, Almanya, İtalya ve Norveç’i solladı. Çeyreklik değişimle de OECD, AB, G7 ortalamasını geçti.   

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın üçüncü çeyreğine (temmuz-eylül) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde, arka arkaya üç çeyrek boyunca yaşanan daralmanın ardından tekrar büyümeye geçti. Ekonomi, üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.9 büyüdü. Beklenti yüzde 1 seviyesindeydi. Ekonomi çeyreklik bazda ise yüzde 0.4 büyüdü. TÜİK, bu yılın birinci ve ikinci çeyrek büyüme rakamlarında da revizyona gitti. Buna göre ekonomi ilk çeyrekte yüzde 2.3, ikinci çeyrekte ise yüzde 1.6 küçüldü. 

EN YÜKSEK ARTIŞ TARIMDA 

Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, cari fiyatlarla yüzde 11.5 artarak 1 trilyon 145 milyar 99 milyon TL oldu. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’yı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 3.8, sanayi sektörü yüzde 1.6 arttı ve inşaat sektörü yüzde 7.8 azaldı. Hanehalkı nihai tüketim harcamaları yüzde 1.5 artarken, devletin nihai tüketim harcamaları da yüzde 7 yükseldi.  

İTALYA’YI, NORVEÇ’İ SOLLADI 

Ekonomi, yüzde 0.9’luk büyüme performansıyla Avrupa ülkeleri arasında Almanya, İtalya ve Norveç’i geride bıraktı. Avrupa’da temmuz-ağustos-eylül döneminde en fazla büyüme kaydeden ülke yüzde 4.8 ile Macaristan oldu. Avrupa’da arasında daralan bir ekonomi olmazken, İtalya yüzde 0.3, Almanya yüzde 0.5, Norveç de yüzde 0.6 büyümeyle Türkiye’den daha düşük performans gösterdi. Türkiye çeyreklik değişimde ortalamaları aştı. Yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre de yüzde 0.4 büyüyen Türkiye, OECD, AB, G7 ülkeleri ortalaması olan yüzde 0.3’ü geçti. OECD ülkeleri arasında da Türkiye’nin yüzde 0.1 büyüyen Japonya ve büyüme göstermeyen Meksika’yı da geçmesi dikkati çekti.  

ÜRETİM VE İSTİHDAM ODAKLI SEKTÖRLERİ GÜÇLENDİRECEĞİZ 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da, Twitter’dan, şu açıklamayı yaptı: “3. çeyrekte ekonomimiz, yıllık bazda da büyümeye geçti. Dengelenme dönemi başarısıyla maliyetlerde sağlanan düşüş, artan güven endeksleri ve değişim sürecinin etkileriyle sanayide gelen yıllık bazda büyümeyi önemli görüyoruz. 4. çeyreğe ilişkin öncü göstergeler, büyüme ivmemizin artmaya devam ettiğini gösteriyor. Yüzde 5’lik büyüme hedefimiz için sanayi katma değerini artırmaya, özellikle yatırımlar tarafındaki toparlanmayı hızlandırmaya, üretim ve istihdam odaklı sektörleri güçlendirmeye odaklanacağız.” 

40 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI

Albayrak bir diğer paylaşımında da, “İVME Finansman Paketi’yle reel sektör ve üreticilere tahsis edilen kredi 40 milyar TL’ye ulaştı. Uygun maliyetli bu paketle şimdiye kadar kullanılan toplam meblağ ise 25 milyar TL oldu” dedi.

EKONOMİSTLER: SON ÇEYREKTE %5, YILLIK %0.6  

Ekonomistler, son çeyrekte de ekonominin yüzde 5 ve üzerinde olabileceğini ifade etti. AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, “Son çeyrekte baz etkisinin de katkısıyla yüzde 5 civarı büyüme olası görünüyor” dedi. Virtus Glocal Yönetici Ortağı İnanç Sözer ise, ekonominin, son çeyrekte yüzde 5.5 büyüyeceğini tahmin ettiklerini belirterek, “Yılbaşındaki beklentilere kıyasla ekonomi, şaşırtıcı bir performans göstererek 2019’u yüzde 0.6 ile pozitif bir büyümeyle kapatabilir” diye konuştu. 

TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU: İLK SOMUT İŞARET GELDİ 

“Ekonomide büyüme sürecinin başladığına dair ilk somut işaret geldi. Reel sektörümüz için çok önemli ve değerli olan faiz indirim politikasının olumlu etkilerini ilerleyen dönemde daha net göreceğiz. Yurtiçi tüketimin canlanmaya başlaması ve ihracattaki artışın sürmesi olumlu. Son çeyrekte büyümenin yüzde 5 civarında gerçekleşerek yıllık büyümenin yüzde 1’e ulaşmasını tahmin ediyoruz. 2020’de ekonomide daha güçlü bir büyüme süreci göreceğiz.” 

İTO BAŞKANI ŞEKİB AVDAGİÇ: 2. YARIDA MAÇI ÇEVİRDİK

“Gelen pozitif büyüme verisi de teyit ediyor ki, Türkiye’nin büyüme maratonu yeniden başlıyor. Büyümenin taşıyıcılarına baktığımızda, özel tüketim harcamaları üç çeyrektir küçülüyordu, pozitife geçti. 2019’un ilk yarısında zemini temizledik. İkinci yarıda maçı çevirdik. Artık yönümüz kesinlikle yukarı doğrudur. Özellikle dördüncü çeyrekte toparlanmanın daha belirgin olduğunu görüyoruz. 2020 yeniden büyüme yılı olarak önümüzde duruyor.”