Büyüme tahminini 5.1’e yükseltiyor

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johanssen Zutt Türkiye’nin bu yılki büyüme tahminini yüzde 5-5.1 seviyesine çıkartacaklarına duyurdu. Kuruluş ocakta yüzde 3, haziranda ise 3.5’lik beklentiler açıklamıştı. 

Türkiye’nin dünyaya parmak ısırtan ekonomik performansı uluslararası kuruluşların Türk ekonomisine yönelik eski tahminlerini çöpe atmasına yol açıyor. IMF, Fitch, S&P gibi kurumların ardından son olarak dün de Dünya Bankası Türk ekonomisine yönelik büyüme tahminini yükselteceğini açıkladı. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johanssen Zutt, yeni büyüme tahminlerinin, IMF’nin geçen hafta açıkladığı rakamlara yakın olmasını beklediğini ifade ederek Türkiye’nin bu yılki büyüme tahminini yüksek ihtimalle yüzde 5 veya 5,1’e revize edeceklerini belirterek, “Çünkü ikinci çeyrekte izlediğimiz güçlü performansın üçüncü çeyrekte de devam etmesini bekliyoruz” dedi.  Türk ekonomisinin geçen yıl yaşanan şokları çok hızlı atlattığına işaret eden Zutt, Dünya Bankası’nın, Türkiye’ye yönelik büyüme beklentilerini, üçüncü çeyreğe ilişkin GSYH rakamlarının açıklanmasından sonra güncelleyeceğini bildirdi.

Hükümet ekonomiyi iyi yönetti

Türkiye’nin birçok kuruluşu şaşırtan güçlü büyüme performansında, hükümetin uyguladığı genişleyici mali politikaların önemli rol oynadığını vurgulayan Zutt, “Başarısız darbe girişimi sonrasında büyüme belirgin şekilde düştü ancak ekonomiyi iyi yöneten hükümet, mevcut mali imkanlarını kullandı” dedi. 

Enflasyon yakında yüzde 7’ye düşecek

Zutt, eylül ayı itibarıyla yüzde 11’e yükselen enflasyonu değerlendirirken, gıda ve petrol fiyatlarındaki artış ile TL’deki değer kaybı olmak üzere 3 faktörün enflasyonu yukarı ittiğini söyledi. Zutt,  “Şu sıralar yüzde 10’un biraz üzerine doğru bir sıçrama görmüş olsak da biz enflasyonun yakın gelecekte tekrar yüzde 7-8 seviyelerine ineceğini öngörüyoruz” açıklamasında bulundu.

Dünya Bankası da çark etti!

Seneye 3 ile başlamıştı

Johanssen  Zutt  “Uygulanan mali genişleme ekonominin toparlanmasına yardımcı oldu” diye konuştu. Dünya Bankası Ocak ayında Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 3 büyümesini beklediklerini açıklamıştı. Haziranda ise bu tahminini 3.5’e yükseltmişti.