Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sosyal medya hesabı üzerinden ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mali disiplin ve bütçe konularına değinen Yılmaz, "Harcama ve gelir tedbirleriyle mali dengelerde sağlanacak iyileşme, haziran ayı ile başlayacak dezenflasyon dönemini destekleyecek, yıllık bazda trilyon Türk Lirası düzeyinde seyreden deprem harcamaları başta olmak üzere, kamu harcamalarını sağlıklı kaynaklarla finanse etme imkanı sunacaktır. Böylece, kamunun borçlanma ihtiyacı ve faiz giderleri de azaltılmış olacaktır. Bütçe açığının milli gelire oranı geçen yıl ortalarında 2023 yılı için yüzde 10 civarında tahmin edilirken, aldığımız tedbirler ile gerçekleşme yüzde 5,2 olmuştu. Geçici nitelikte olan deprem harcamaları hariç bütçe açığı oranı ise yüzde 1,6 olarak gerçekleşmişti. 2024 yılı başında milli gelire oranla yüzde 6,4 olarak öngördüğümüz bütçe açığının, yıl sonunda geçen yılki orana yakın düzeylerde gerçekleşmesini bekliyoruz. 2025 yılında ise deprem harcamalarının azaldığı döneme girilecek, bütçe açığımız çok daha düşük seviyelere gerileyecektir" ifadelerini kullandı.
GÖSTERGELER İYİLEŞİYOR
"Büyüme, ihracat ve istihdam artışı sürdürülürken, bütçe açığının ve cari açığın düştüğü, rezervlerin ve risk göstergelerinin iyileştiği sağlam bir zeminde; haziran ayından başlamak üzere aylık ve yıllık enflasyon oranlarında belirgin düşüş göreceğiz" ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, temmuz-eylül döneminde baz etkisinin de katkısıyla enflasyon oranında düşüşün hızlanmasını ve yıl sonunda oranın Merkez Bankası tahminlerine yaklaşmasını beklediklerini belirtti.
AMAÇ VERGİ ADALETİNİ SAĞLAMAK
Yılmaz, geçen yıl Orta Vadeli Program (OVP) hazırlık sürecinde çalışan ve işveren kesim temsilcileriye yapılan istişarelerde üzerinde uzlaşılan önerilerden birinin, vergi adaletini güçlendirecek şekilde doğrudan vergilerin payının artırılması olduğunu belirtti. Hazırlanan vergi düzenlemesine ilişkin yorum yapan Yılmaz, "Teknik çalışmalarda doğal olarak çeşitli alternatifler değerlendirilmektedir. Yetkili kişi ve kurumlar dışında yapılan paylaşımlara itibar edilmemelidir" ifadelerini kullandı.
KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE İÇİN YENİ ÖNLEMLER ALINIYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadele faaliyetlerini yasal düzenlemelerle güçlendirmek ve gönüllü uyumu artırmak amacıyla vergi paketi hazırladı. Bu amaçla saha denetimleri aralıksız sürüyor. Bakanlık, şimdi de bu mücadeleye vergi mevzuatında yapılmasını önerdiği değişiklikle yasal destek verilmesini amaçlıyor. Bu kapsamda bir vergi paketi hazırlayan bakanlık, yasal düzenlemelerle kayıt dışılıkla mücadelede gönüllü uyumu artırmayı öngörüyor. Hazırlanan vergi paketine göre, hizmet işletmelerinde yoklamalarla günlük hasılat tespit edilecek ve buna göre yıllık hasılatın kontrolü gerçekleştirilecek. Başkasının banka hesaplarını kullananlara veya kullandıranlara, başkasına ait POS cihazından işlem yapanlara veya yaptıranlara özel usulsüzlük cezası getirilecek. Banka ve finans kurumları aracılığıyla ödeme zorunluluğuna uymadığını kendiliğinden idareye bildirenlere ceza kesilmeyecek.
ELDEN KİRA VEREN CEZA ÖDEYECEK
Hazırlanan paketle,meskenlerini kiraya verenlerin bu bedeli elden alması önlenecek. Bu amaçla elden kira ödemelerinde kiracılara da özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ancak kiracı ödemeyi elden yaptığını idareye bildirirse kiracıya ceza kesilmeyecek. İşyeri kiralamalarında da aynı kural geçerli olacak. Bu nedenle kiracılar da dikkatli olmalı.