Bursa fabrikasına yeni model geliyor

Renault'nun yeni yol haritasında Bursa'ya önemli görevler veriliyor. Üç milyar euro yatırımla iki platform üzerine üretilecek 8 yeni modelden biri Bursa'da bantlardan çıkacak. C SUV olması beklenen model 2024 başında açıklanacak.

Akşam- Sümer Demirciler

ULUSLARARASI pazarlarda daha fazla büyümek isteyen Fransız üretici Renault, Renaulution planı kapsamında "Uluslararası 2027 Stratejisini" tanıttı. İddialı hedefler ortaya koyan marka, Avrupa dışındaki ülkelerde araç başına satış gelirini 2027'de ikiye katlayacak. Açıklanan yeni plana göre marka, 2027 yılına kadar toplam üç milyar Euro yatırım yapıp iki yeni platform üzerine 8 yeni model üretecek. Bu yeni modellerin 5'i C ve D sınıflarında yer alırken hafif ticari araç ve pick-up da üretilen modeller arasında bulunacak.

DÖRT ÜRETİM MERKEZİ

Markanın açıkladığı 8 model, Renault'nun Avrupa dışındaki 4 ana üretim merkezinde üretilecek. Türkiye, Brezilya, Fas ve Hindistan yeni platformu paylaşacak ülkeler olarak öne çıkacak. 2027'de satılacak araçların üçte biri elektrikli ve hibrit olacak. Yeni platformda üretilecek araçlar benzinli, hibrit, tam hibrit, LPG ve elektrikli olacak. Geliştirilen yeni platform ayrıca dört tekerlekten çekiş sistemi de sunacak. Satışlarının yüzde 43'ünu uluslararası pazarlarda gerçekleştiren Renault, 2022'de toplam 634 bin 124 adetle dünya çapında en çok araç satan Fransız otomotiv markası konumunda. Markanın ilk on pazar sıralamasında Fransa'nın ardından Brezilya 2. sırada gelirken, dördüncü en büyük pazar olan ülkemize yeni model müjdesi geldi.

YENİ MODEL C SUV OLACAK

Açıklanan plana göre Oyak Renault, Bursa fabrikasında yeni platform üzerine yepyeni bir araç üretimi devreye alınacak. Detayları yıl sonunda İstanbul'da gerçekleştirilecek toplantıyla açıklanacak yeni modelin C SUV olması, hibrit motor seçeneğinin de sunulacağı yeni modelin 2024 yılı ilk çeyrekten itibaren bantlardan inmesi bekleniyor. Yıllık üretim kapasitesi 380 bin adet olan Oyak Renault fabrikasında ilk 9 ayda 250 bin araç üretildi. Megane Sedan üretiminin Karsan'a aktarılmasıyla birlikte fabrikada Clio ve Mitsubishi için Colt üretimi devam ediyor. Yeni modelle birlikte 3 ayrı model bantlardan inip büyük çoğunluğu Avrupa'ya gönderilecek.

YÜZDE 50 DIŞ PAZARA

"Türkiye her zaman ilk 5 büyük pazarımız içinde yer alıyor. Bizim için en önemli ülkelerden biri. Renault markası Türkiye'de de lider markalardan. 25 yıldır zirveye oynuyoruz" açıklaması yapan Renault CEO'su Fabrice Cambolive, Renault'nun 2027 yılı stratejilerinde Türkiye'nin oyunun içinde olduğunu ve bunun çok önemli olduğunu vurguladı. Bursa tesisinde yeni platformla üretilecek yeni modelle ilgili olarak ipuçları veren Cambolive, Türkiye pazarında C-SUV ile B-SUV segmentinde ciddi bir yükseliş gördüklerini, Renault'nun nerede yer alması gerektiğini bildiğini kaydetti. Fabrice Cambolive, yeni modelin en az yüzde 50'lik kısmının ihracata yönlendirileceğini açıkladı.

Yeni platform üzerine üretilen ilk model B SUV Kardian oldu. Model sadece Brezilya ve Fas'ta üretilecek. Bursa fabrikası da aynı platformu kullanacak.