‘Bulut’ altyapısı sağlayana vergi muafiyeti geliyor 

Hükümet, bulut bilişimi yaygınlaştırma kararı aldı. Bu kapsamda bulut altyapısı için şirketlere cihaz ve yazılımlara yönelik vergi muafiyeti getirilecek ve teşvikler verilecek.

MİRAY ÇİMEN

Hükümet, bilişim teknolojileri altyapılarına sahip kamu ve özel sektör kurumlarında bulut bilişimin yaygınlaştırılması için harekete geçiyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı sorumluluğunda bulut bilişim hakkında önemli düzenlemeler hayata geçirilecek. Yapılacak çalışmayla Türkiye’deki bilişim teknolojileri altyapılarına sahip kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarında bulut bilişim hizmetlerinin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Ayrıca, bu hizmete ilişkin hukuki belirsizliklerin giderilirken, güvenlik ve verilerin korunmasına yönelik düzenlemelerin yapılması da hedefler arasında. Çalışma kapsamında ulusal kuruluşlar, üniversiteler, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve özel sektörle yakın işbirliğini sağlayacak bir platform oluşturulacak. Birlikte çalışabilirlik ve veri taşınabilirliği konularında Avrupa Birliği’nde (AB) belirlenecek standartlar takip edilirken, ilgili düzenlemeler yapılacak.

UYUM ÇALIŞMALARI

Bunların yanı sıra AB’de hizmet sunan güvenli bulut sağlayıcıların belgelendirilmesine ilişkin stratejiler izlenerek, gereken uyum çalışmaları yürütülecek.  AB’ye paralel olarak gizlilik ve güvenliğin sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapılacak. 

FARKINDALIK ARTIRILACAK

Bulut bilişim hizmetine ilişkin farkındalığı artırmaya yönelik tedbirler alınacak. Bulut bilişim hizmet kalitesi standartları belirlenecek.  Bulut altyapısını sağlayacak şirketlere cihaz ve yazılımlara yönelik vergi muafiyeti, istihdam, enerji gibi teşvik mekanizmaları geliştirilecek.