Akşam
Türkiye ihracatının önemli kalemlerinden olan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü buğdayda hasat dönemi startını Silivri'de verdi. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı'nın daveti ile Silivri'de buğday hasadına katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe bu yıl buğday rekoltesindeki yüksekliğin, hem iç pazardaki ihtiyaçların karşılanmasına hem de ihracat tarafındaki artışlara çok büyük katkısı olacağını belirtti. 2022 yılında tarım sektörünün 10 milyar doların üzerinde büyük bir artış sağladığına dikkat çeken Gültepe, "Bizler, sektörlerin önünü açmak için sahalardan aldığımız bilgileri ve problemleri bakanlıklarımızla işbirliği yaparak sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da açıklamış olduğu 2028 yılında 400 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz" açıklaması yaptı.
TİM Maden Sektör Kurulu ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya ise Türkiye'nin en stratejik, en önemli sektörünün tarım sektörü olduğunu sonrasında madenin geldiğini belirtti. Türkiye'de ciddi bir üretim artışı görüldüğünü ve bu yıl 21 milyon ton buğday rekoltesi beklendiğini duyuran İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı ise 2023 yılı içinde ekmeklik un fiyatlarında artış beklemediklerini söyledi.
11.5 MİLYAR DOLAR
Geçen yılı yüzde 25 artış ve 11,5 milyar dolar gibi rekor düzeyde ihracatla kapatan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü; 2023 yılının ilk 6 ayında da 5,5 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. Bu yıl buğdayda rekoltenin geçen yıldan daha yüksek olduğunu ifade eden TİM Başkanı Mustafa Gültepe; "Hasadın yüksek olması hem Türkiye için hem de ihracat açısından sevindirici. Rekoltenin çok yüksek ve açıklanan fiyatların da iyi olduğu, çiftçiler tarafından duyuruldu" dedi.
İHRACATA ODAKLANACAĞIZ
İhracatla ilgili son bir yıldır en önemli sorunlardan bir tanesinin sabit kur olduğunu ifade eden İHBİR Başkanı Kazım Taycı, "Halihazırda finansmana ulaşım noktasında önemli sorunlarımız devam etmekte. Fakat, bununla ilgili önemli çalışmalar olduğunu gözlemliyoruz. Tarım ve işlenmiş tarım ürünlerinde ihracatı artırabilmemiz için geçtiğimiz yıl kapasite kullanım oranlarının yaklaşık yüzde 80'lerde olduğunu düşünecek olursak ciddi anlamda yeni yatırımlara ihtiyacımız var. Taycı, "TMO, dünya piyasalarının üzerinde bir buğday fiyatı açıkladı. Buna rağmen bu fiyatların da stabil hale gelip en azından yıl sonuna kadar da tüm ürünlerde bakliyat ve hububat dahil olmak üzere fiyatların stabil gideceğini de öngörüyoruz. Fiyatlarda yükseliş beklemiyoruz. Çünkü hem dünyada ürünümüz var, hem de Türkiye'de ürün fazlamız var. İhracata odaklanacağız" dedi.
TARIM VE MADEN STRATEJİK SEKTÖR
Türkiye'nin en stratejik ve en önemli sektöründe önce tarım akabinde madenin geldiğini dile getiren İMİB Başkanı Rüstem Çetinkaya, "Tarım ve maden her zaman çok değerlidir diyoruz ve tarımı bir numaraya koyuyoruz. Tarım madensiz olmaz" dedi.
YERLİ HİBRİT AYÇİÇEK TOHUMLARI YAYGINLAŞTIRILACAK
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, 5 bin 500 çiftçinin 60 bin dekar alanda yerli ve milli hibrit yağlık ayçiçek tohumu ektiğini söyledi. Süleymanpaşa ilçesi Husunlu Mahallesi'nde yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumlarının ekildiği araziyi gezen Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de yerli ve milli hibrit ayçiçeği ekimini arttırmak istediklerini anlattı. Türkiye'de bulunan yabancı firmalara karşı çiftçileri fiyat ve kalite açısından rekabet edebilir bir seviyeye getirmek için ayçiçek tohumu verdiklerini aktaran Şahin, "Bu sene yaklaşık 18 ilimizde Trakyalı tohum firmaların üretmiş olduğu 5 bin 500 çiftçimize 60 bin dekar alanda üretim alanına sahip olmak şekliyle vermiştik" dedi.
YÜZDE 75 HİBE DESTEĞİ
Yerli ve milli ayçiçeği tohumunu yaygınlaştırmak için çaba harcadıklarını vurgulayan Şahin, "Bu sene aldığımız verimle 7 bölgemizde de bu tohumları satmayı düşünüyoruz. Çiftçilerimize yüzde 75 hibeyle bir kısmını da ajansımız tarafından hibe edilerek yüzde 90 oranında çiftçilere hibe edip, tüm Türkiye'de yaygınlaşmasını istiyoruz" diye konuştu. Çiftçi Yılmaz Kaymaz ise ektiği ayçiçeğinin güzel gelişim gösterdiğini belirterek, "Yaprakları hiçbir zaman solmadı. Yabancı firmaların ayçiçeklerine göre çok büyük bir performans sergiledi. Yerli ayçiçeğinin bu sene rekor kıracağına inanıyorum" ifadelerini kullandı. Trakya Tohumcular Derneği (TRAKTOD) Başkanı İbrahim Toruk yüzde 100 Türk ıslahçıların geliştirdiği çeşitlerin son derece önemli olduğunu kaydetti.