Bu sınıflarda engel kalktı

Turkcell, Türkiye’deki 16 görme engelli okulunun tamamına öğrencilerin eğitiminikolaylaştıran teknoloji sınıfları kurdu. Engelli istihdamına da özel önem verdiklerini vurgulayan İsmail Bütün, “Grupta yüzde 2,9 oranında engelli çalışan var'' diyor.

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 12’si engelli bireylerden oluşuyor. Sokakta, çarşıda, metroda karşılaşmasak da her 2 aileden birinin, bir engelli üyesi var. Toplum içine karışamamak, çalışamamaksa engelli vatandaşların kanayan yarası. Sosyalleşemiyorlar çünkü şehirlerimizin altyapısı engellilerin tek başına sokağa çıkması için müsait değil. Çalışamıyorlar çünkü eğitim almak pek çok engelli birey için hayal. İstatistiklere göre engelli bireylerin yarısı okur yazar bile değil. İşte bu yüzden Kilyos’taki Veysel Vardal Görme Engelli Okulu’nda karşılaştığımız manzara heyecan vericiydi. Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün’ün davetiyle gittiğimiz okulda, teknolojinin görme engelli öğrencilerin engellerini bir nebze de olsa kaldırabildiğine şahit olduk.  

KİTAPLAR MP3 OLUYOR 

Sınıfa girdiğimizde görme engelli çocuklar bilgisayarlarının başında, kendileri için özel hazırlanmış teknolojik altyapıyla derslerini yapıyorlardı. Az gören öğrenciler öğretmenin akıllı tahtaya yazdığı yazıları önlerindeki bilgisayar ekranından, kendi görüş kapasitelerine özel dilediği büyüklük, renk ve kontrastta görebiliyorlar. Hiç görmeyen öğrenciler ise klavyedeki tuşları  seslendiren özel yazılım sayesinde bilgisayarı rahatça kullanabiliyorlar. Ayrıca sınıflardaki sistem sayesinde öğrenciler kitaplarını okunabilir belgeye çevirebiliyor ve MP3 ses formatına dönüştürebiliyor.   

'Devlet her ihtiyacı karşılıyor'

Okulda hem yatılı hem de evden gelip giden öğrenciler var. Okulun Müdürü Müjdat Kalkan devletin her ihtiyaçlarını karşıladığını, Turkcell gibi kurumlar sayesinde de teknolojiyle eğitim kalitesini yükselttiklerini söylüyor. Kalkan, ‘Şu anda her şeyimiz var bir tek spor salonumuz eksik’ diye ekliyor.