Bu sene 94 ilçeye daha doğalgaz getirilecek

Önceki gün 101 ilçeye daha doğalgaz götürüldüğü açıklanırken, 2018 sonu hedefi ise 81 ille birlikte 94 ilçeye daha doğalgaz götürülmesi. Artvin, Hakkari ve Şırnak en geç ekim ayında doğalgaza kavuşacak.

MİRAY ÇİMEN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “doğalgazı olmayan il kalmayacak” söylemi üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı harekete geçti. Bakanlığın hedefleri doğrultusunda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından bugüne kadar yapılan ihalelerde verilen dağıtım bölgesi lisanslarına ilişkin yatırımlar hızla hayata geçiyor.Önceki gün Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın katılımı ile “101 Yerleşim Yerine Doğalgaz Arzı Hizmete Alım Töreni” düzenlenirken, bu yıl içerisinde doğalgaz ulaştırılacak ilçe sayısının çok daha fazla olduğu öğrenildi.

EN GEÇ EKİM AYINDA

Törenle 101 ilçe doğalgazla buluşurken, bu yıl içinde EPDK tarafından lisanslandırılan 94 ilçeye daha doğalgaz götürülmesi planlanıyor. 2019’da ise 30 ilçeye doğalgaz götürülmesi planı ortaya konuluyor. Bunların hayata geçmesi ile Türkiye’de bulunan 950 ilçeden 550’si önümüzdeki yıl itibariyle doğalgaza kavuşmuş olacak. Daha önce ihalesi EPDK tarafından yapılan ve Akmercan şirketinin kazandığı Artvin, Hakkari, Şırnak, Yüksekova, Cizre, İdil ve Silopi’ye yönelik doğalgaz yatırımlarında da sona gelindi. Edinilen bilgiye göre bu 3 il ile ilçelerine en geç bu yılın ekim ayında doğalgaz götürülmüş olacak. 2018 sonu hedefi ise 81 doğalgaza kavuşması.

SEKTÖRE GÜVEN TAM

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Dernek Müdürü Cem Önal, 2002-2016 arasında ortalama her yıl 20 ilçeye doğalgaz götürülebilirken şimdi bu rakamın yüzlerle ifade edilmesinin büyük bir başarı olduğunu ifade ederek, buradaki kamu ve özel işbirliğinin önemli olduğunu kaydetti. Son dönemdeki doğalgaz yatırımlarının tamamının özel sektör eliyle yapıldığını anlatan Önel, işadamlarının sektöre güveninin tam olduğunu belirtti. Önümüzdeki yıl 550 ilçenin doğalgaza kavuşması ile yeni ilçelerin de gündeme gelebileceğini kaydeden Önal, yatırımların tüm hızıyla süreceğini ifade etti.

İlk kez 50 milyar metreküp aşıldı 

Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketimi geçen yıl yüzde 16 artışla 53 milyar 484 milyon metreküple tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, yıllık doğalgaz tüketimi ilk kez 50 milyar metreküpün üzerine çıktı.

13.6 milyon aboneye ulaştı

Yine EPDK verilerine göre geçen yıl, Türkiye’de elektrik üretimi amaçlı doğalgaz tüketimi, bir önceki yıla göre yüzde 24’lük artışla 19 milyar 857 milyon metreküpe ulaştı. Böylece, geçen yıl elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın toplam doğalgaz tüketimindeki payı da yüzde 35,5’ten yüzde 37,1’e çıktı. Aynı dönemde, Türkiye’deki doğalgaz abone sayısı ise 1 milyon 114 binlik artışla 13 milyon 610 bine yükseldi.

Tüketim maliyetleri her geçen gün azalıyor

Öte yandan özel sektör eliyle yapılan yatırımlar neticesinde doğalgaz tüketim maliyetleri de her geçen yıl azalıyor. Bu çerçevede 2002’de 164 lira olan asgari ücretin içinde doğalgaz maliyeti payı yüzde 32,2 iken bu rakam 2017’de bin 404 lira olan asgari ücret içinde yüzde 9,8’e geriledi.